StoryEditor
MoreRONILAČKA AKCIJA OTKRILA SKRIVENO BLAGO

Pogledajte gomile smeća izvađene u nacionalnom parku Mljet

Piše Tekst Tihana LEU Snimke Roberto KRAMARIĆ
20. svibnja 2019. - 13:49

Više od desetljeća traje suradnja na području ekološkog očuvanja podmorja otoka Mljeta između Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, Nacionalnog parka Mljet, Općine Mljet, ronilačkog kluba Nautilus iz Splita i ljubaznih i profesionalnih domaćina - ronilačkog centra Aquatica s Mljeta.

Tako je i prošlog vikenda uhodana ekipa od preko dvadesetak ronioca i rangera Nacionalnog parka odradila veliku ekološku akciju čišćenja podmorja otoka Mljeta.
Dvadesetak ronioca čistilo je podmorje šireg područja uvala: Sobre, Blaca, Lastovske, Gonoturske i Solinskog kanala.

Startalo se u petak, 17. svibnja, kada je čišćeno podmorje uvale Sobra te su uz pomoć plovne dizalice tvrtke Riba Mljet iz podmorja izvađena čak dva kamiona puna odbačenih mreža, guma, PVC boca i sličnog otpada.
U suprotnosti s očekivanim lijepim vremenima, ovogodišnji prevrtljivi svibanj donio je u subotu jako jugo s otvorenog mora i dosadnu kišu, koji nisu omeli ronioce, kao ni voditelja ronilačkog centra Aquatica Marija Orlandinija, mljetskog Odiseja novog doba, da prema predviđenom planu zarone u južne uvale Nacionalnog parka. One zbog specifične konfiguracije terena i snažne morske struje predstavljaju svojevrstan magnet za goleme količine otpada iz Albanije, Italije, ali i kao posljedica intenzivnog pomorskog prometa u tom dijelu Jadrana.

U uvalama Blaca, Gonoturska, Lastovska i Solinskom kanalu zamjetno je smanjenje količine otpada u podmorju u odnosu na prethodnih nekoliko godina, prikupljeno je 350 vreća otpada, što je ipak manje nego prijašnjih godina, i predstavlja optimističan znak da su redovite akcije čišćenja podmorja urodile plodom.
Rezultat je to ne samo upornosti uprave NP Mljet na čelu sa ravnateljem Ivom Sršenom koja u suradnji s ekološkim udrugama intenzivno radi na očuvanju i čišćenju djevičanskog podmorja otoka Mljeta, već i sve veće ekološke osviještenosti stanovništva, a posebice gostiju i nautičara kojima je otok Mljet privlačna destinacija.
Nedjelja je donijela lijepo vrijeme s jugom u slabljenju i jos malo mrtvog mora, kada su ronioci uz pomoć domaćina i domicilnog stanovništva završili svoju trodnevnu akciju čišćenja podmorja Odisejevog otoka.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 01:36