StoryEditor
MoreTJEDAN OTVORENIH VENTILA 2016.

Podvodno-istraživački klub Sveučilišta u Splitu u ronilačkoj pustolovini

Piše Marina Mašanović
10. prosinca 2016. - 13:13
Podvodno-istraživački klub Sveučilišta u Splitu u ronilačkoj pustoloviniBazen7.JPG

Podvodno-istraživački klub Sveučilišta u Splitu organizirao je treći Tjedan otvorenih ventila. Studenti Sveučilišta u Splitu tako su imali priliku sudjelovati u nesvakidašnjoj izvannastavnoj aktivnosti u bazenima. I ove se godine oko 300 studenata uključilo u program koji je obuhvaćao popularnoznanstvena predavanja, praktično ronjenje “Discovery dive” te zabavu za sve sudionike. Nakon što su sudionici poslušali predavanja o morskim psima, fiziologiji ronjenja i scuba ronjenju, krenuli su u svoju podvodnu avanturu na bazen u splitskom Poljudu, gdje su im instruktori ronjenja i članovi kluba prezentirali osnovne vježbe pod vodom te ih naučili pravilnom rukovanju opremom.

Studenti su s voditeljima ronjenja i instruktorima usvojili osnove ronjenja, te su naučili koristiti opremu za ronjenje koja uključuje autonomni ronilački aparat (ARA), koji se sastoji od hidrostatskog regulatora, kompenzatora plovnosti i visokotlačnog spremnika zraka (ronilačke boce). Projekt Tjedan otvorenih ventila osmislili su studenti Sveučilišta u Splitu 2014. godine, nakon uspješnog predstavljanja ronjenja na splitskoj Rivi u sklopu Studentskog dana sporta i aktivizma 2013. godine. Od tada projekt svake godine privlači znatan broj studenata, uglednih profesora sveučilišta u Splitu i Zagrebu, sportaša, instruktora i drugih ljubitelja ronjenja i podvodnih aktivnosti, ali je atraktivan i za medije.

U organizaciji projekta sudjeluje 30 volontera članova Podvodno-istraživačkoga kluba Sveučilišta, koji su prema dužnostima podijeljeni u nekoliko radnih skupina. Ovakvim događanjem cilj nam je približiti ronjenje što široj populaciji, ali i razviti brend Sveučilišta u Splitu kao jedinog sveučilišta na moru koje svojim studentima nudi ronjenje kao izvannastavnu aktivnost. Osim studenata, i ove godine u program su uključena i djeca iz Doma za nezbrinutu djecu “Maestral”, a na bazenima su nam se pridružili i studenti medicine (Cromsic) koji su za vježbu primjenjivali svoja teorijska znanja iz pružanja prve pomoći utopljenicima. Projekt je 2015. godine podržao Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a Oružane snage RH svake godine pružaju tehničku i stručnu podršku projektu.

Za vrijeme održavanja Tjedna otvorenih ventila ostvarena je velika suradnja udruga, pojedinaca, medija, gradskih ustanova, fakulteta, saveza, klubova, asocijacija, tvrtki i drugih organizacija. Projekt ponovno s ponosom možemo proglasiti uspješno realiziranim. Iz svega je vidljivo da Sveučilištu u Splitu trebaju ovakve vrste izvannastavnih aktivnosti i nadamo se da će se Tjedan otvorenih ventila održavati i idućih godina. Projekt je potaknuo suradnju, promovirao zdrave životne navike, sport i dao poseban pečat Sveučilištu u Splitu i samom gradu Splitu. Koliko je ova ideja pogođena, govori i veliki odaziv studenata na događanjima u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice i na bazenima u Poljudu.

Izdvojeno

08. srpanj 2020 04:15