StoryEditor
MoreEASYDIVE KUĆIŠTA

Podvodne snimke s mobitelima i tabletima do 60 ili čak 250 m dubine

Piše PSD.
4. veljače 2020. - 16:35
EASYDIVE KUĆIŠTA 2

Talijanska kompanija Easydive iz Cervie osnovana je 2000. godine i proizvodi podvodna kućišta za amatere i profesionalce. U njihovoj ponudi nalaze se kućišta DivePad, Diveshot i GoPro Hero Case Carbonarm u Gold kombinaciji, što će sasvim sigurno zainteresirati one što vole snimati u dubinama. U startu valja reći da se radi o skupim kućištima, što nedvojbeno pokazuje da je riječ o kvalitetnim i sofisticiranim proizvodima predviđenim za fukcioniranje na velikim dubinama od 60, odnosno čak 250 m.
DivePad je, kažu Talijani, prvo univerzalno kućište na svijetu namijenjeno za iOS i Android tablete, čija dijagonalna veličina ekrana ne prelazi 10 inča (25,3 cm). Svakako treba kazati da elektronika u pametnom kućištu upravlja tabletom u njemu preko Bluetooth veze. Fizičke tipke su namjerno izostavljene, stoga korisnik tabletom upravlja preko optičkih senzora na panelu. Roniocu je dovoljno prstom prekriti željeni senzor na panelu da bi aktivirao neku funkciju ili prebacio iz foto u video modus, a to može činiti i ako nosi rukavice.
Ako se u DivePad stavlja iOS (iPad) tablet, kućište mu omogućava uporabu svih naprednih funkcija kamere ako se s App Storea ili Google Playa napravi download Divepad aplikacije. Kad se u njega stavlja Android tablet, onda se napredne funkcije fotografija i videozapisa dobivaju preko kontrolne jedinice i keyboard modusa.
Potpuno vodootporno robusno kućište kojem ne smeta ni sol, izrađeno je od anodiziranog antikorozijskog aluminija. Talijani jamče da čuva skupe uređaje u sebi sve do dubine od 60 m, pa ga mogu rabiti i profesionalci. Na suhome teži 3,3 kg, u moru piza 180 grama, a dimenzije su mu 34x23x5 cm (dužina, visina, debljina). Iznutra čak ima bateriju od 6 Ah, što tabletu daje dodatnu energiju za rad. Interna baterija kućišta osigurava oko 14 sati rada, a puni se za samo 30 minuta preko USB-C konektora. Naravno, moguća je i selfie funkcija, jer bez nje očito više ništa nije moguće... Shodno kvaliteti i mogućnostima, DivePad kućište košta 1390 eura.
Easydive na tržištu ima i Comby Gold 15 cm verziju, koja uključuje dva kućišta. To su Diveshot i GoPro Hero Case Carbonarm, koji se mogu rabiti odvojeno ili u kombinaciji. Talijani s ponosom ističu da su njihovi inženjeri osmislili dobitnu kombinaciju, budući da korisniku osiguravaju potpunu kontrolu akcijskih GoPro kamera Hero 5, 6 i 7, uz istovremeno korištenje većih ekrana pametnih mobitela.
Dakle, u Diveshot se stavljaju Android pametni telefoni, dok u Hero Case ulazi GoPro kamera. Ona se preko duže stezaljke pozicionira ispred Diveshot kućišta i s njime isto tako spaja preko dvostrukog Fischer konektora i kabela dužine 80 cm. Usput rečeno, u kameru se smiju stavljati samo SD kartice preporučene na službenoj GoPro internetskoj stranici.
Dva kućišta su ispod vode također u međusobnoj WiFi vezi i samo je potreban download Diveshot Hero aplikacije s Google Storea. Nema nikakvih tipki koje predstavljaju potencijalno mjesto za prodor vode, nego se upravljanje funkcijama obavlja preko optičkih senzora na Diveshot kućištu od anodiziranog antikorozijskog aluminija težine 1,3 kg (u moru od 50 do 150 g, ovisi o mobitelu) i gabarita 27x12,5x6 cm.
Ono spojenim Android telefonima i GoPro Hero kamerama omogućava funkcioniranje do 60 m dubine. Međutim, GoPro Hero Case može još i dublje, sve do 250 m, kada se rabi zasebno. Također je napravljeno od anodiziranog antikorozijskog aluminija, njegova težina je 310 g na kopnu, a dimenzije 62x105x53 mm, uz napomenu da ima mehaničku kontrolu. Kompanija Easydive oba kućišta u svojoj Comby Gold Version 15 cm kombinaciji prodaje po cijeni od 1499 eura. (Ž. S.)

#KUĆIŠTA

Izdvojeno