StoryEditor
Morezaštićena zakonom

Podvodna kamera snimila ugroženog stanovnika Jadrana: rijetki su ga vidjeli uživo, pogledajte kako pliva u dobrom društvu

Piše T.S.M.
24. srpnja 2019. - 16:41
vis_podmorje11-250619

Većina nas još nikad u životu nije 'uživo' srela ovog stanovnika Jadrana, mnogi nisu sigurni ni kako točno izgleda, pa je snimka zabilježena u šibenskom akvatoriju dočekana s oduševljenjem. Podvodni.hr objavio je snimku s podvodne kamere u Martinskoj nasuprot Šibenika, a glavna zvijezda videa je glavata želva, vrsta morske kornjače koja može doseći  i do 110 centimetara dužine i težinu do 115 kilograma. Primjerak na snimci je nešto manji, a društvo mu radi nekoliko zubataca.
 Inače, glavata želva je na svjetskoj listi ugroženih životinja, a najveća njenom opstanku danas je čovjek. Pretjerani izlov, sakupljanje jaja iz gnijezda, gubitak gnjezdišta zbog obalnog razvoja, masovni turizam, zagađenje mora, prodaja oklopa kao suvenira, sve to dodatno ugrožava ove lijepe i zanimljive životinje. 

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama, a za ubijanje glavate želve određena je kazna od 40 tisuća kuna.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 12:02