StoryEditor
MoreTRITON

Podmornica za istraživače i milijunaše vodi do najdublje točke oceana

Piše Ž. S.
6. veljače 2020. - 09:05
Triton podmornica

Kompanija Triton Submarines LLC iz Floride od 2006. proizvodi kvalitetne podmornice namijenjene bogatim klijentima. No, isto ih tako mogu rabiti državni istraživački instituti ili druge organizacije koje iz svekolikih razloga zanimaju podvodni izleti. Amerikancima posao dobro ide i njihov predsjednik Patrick Lahey je očito bio u pravu kada je pred 12 godina predvidio kako će privatne podmornice postati manje-više standardni dio opreme na jahtama superbogatih. Uostalom, slično je bilo sa helikopterima - pred 15 godina su ih imali rijetki za brži transfer do vlastite jahte, a sada ih posjeduju skoro svi tajkuni i filmski glumci.
Amerikanci u ponudi imaju novi model Triton 36000/2 Hadal Exploration System. Podmornica je po njihovim tvrdnjama top model s obzirom da je predviđena za višestruke zarone do najdubljih točaka u svjetskim oceanima. To konkretno znači da se dvije osobe u njoj spuštaju u Marijansku brazdu na zapadnoj strani Tihog oceana, oko 400 km jugoistočno od otoka Guama, gdje se najdublja točka nazvana Challenger Deep nalazi na 10.994 m. Toliko naime iznosi službena dubina prema mjerenjima koje je 2010. provela US Center for Coastal & Ocean Mapping, uz mogućnost pogreške od plus/minus 40 m.
Pomisao o posjedovanju privatne podmornice koja ide na najdublju točku na planeti ili do olupine Titanika, jamačno zvuči primamljivo za milijunaše i naftaše željne unikatnih igračaka s kojima se mogu pohvaliti, a nije ih lako kupiti. Međutim, cijena je paprena pa će kupac Tritona 36000/2 morati platiti čak 48 milijuna dolara.
Doduše, cijena uključuje i matični brod DSSV Pressure Drop istisnine 2000 tona i dužine 68 m. Na ovom nekadašnjem ratnom brodu US Navy i istraživačkom plovilu agencije NOAA ima mjesta za 50 osoba. Osim Kongsberg-Simrad EM-124 multi-beam sonara za topografsko mapiranje morskog dna, brod je između ostalog opremljen sa kranom za spuštanje i podizanjem podmornice, klimatiziranim hangarom, suhim i mokrim laboratorijima, specijalnim frižiderima za čuvanje uzoraka...
I to nije sve - zvuči poznata rečenica iz prodajnih TV kanala - u paketu vrijednom 48 milijuna dolara nalaze se i tri podvodna robota sa L3 sustavom akustičnih modema kako bi se olakšala podvodna navigacija podmornice, kao i njena komunikacija s matičnim brodom. Usto mogu uzimati biološke i geološke uzorke s dna, kao i 10 l mora. Lahey ih rado naziva izviđačima jer uz pomoć ugrađenih senzora prikupljaju i brojne druge važne podatke od početka zarona pa sve do povratka na površinu.
Kada netko kupuje podmornicu za tako puno novaca i s njome želi ići u mračne dubine oceana, glavno je pitanje – koliko je ona sigurna? Znaju to dobro iz kompanije Triton pa navode cijeli niz tehničkih podataka koji su jamstvo sigurnosti. Dakle, Triton 36000/2 ima trup od 90-mm titanijuma izrađen posebnim procesom i tehnikama kako bi odolio silnom tlaku od 1089 atmosfera (16.000 psi) na dnu Marijanske brazde, što je otprilike 1,17 tona/cm2. Štoviše, američka je podmornica uspješno prošla testove u Krylov državnom istraživačkom centru u St.Petersburgu i izdržala veći tlak od 1382 ATM (20.305 psi).
Nadalje, 11,7 tona teški Triton 36000/2 ima 24V 64 kWh električni pogon povezan s vrhunskim Li-Fe-P baterijama kako bi zaroni trajali oko 16 sati. One su zadužene za održavanje normalnog tlaka i ugodne temperature za dvije osobe unutar kapsule promjera 1,5 m, ali isto tako daju snagu za rad 10 električnih potisnika, 4 široko-kutnih kamera i brojnih LED reflektora s ukupno 20.000 lumena. U slučaju bilo kakvih problema na dnu ili nemogućnosti samostalnog izranjanja, u podmornici su rezervni spremnici zraka uz čiju pomoć ljudi mogu disati oko 96 sati. U krajnjoj nuždi, posada može odbaciti baterije, balast, potisnike i drugu opremu kako bi Triton 36000/2 sam izronio. Usput kažimo kako dvije osobe u njoj sjede u luksuznim i ergonomičnim kožnim sjedalima, a kompanija iz Floride posebno ističe da je njihova podmornica kao jedina na svijetu spremna na višestruke zarone u jednom na velike dubine unutar perioda od 16 sati, pri čemu valja voditi računa kako spuštanje traje 2,5 sata.
Evo i tehničkih podataka za Triton Submarines 36000/2 - gabariti: 4600 x 1900 x 3700 mm, promjer kapsule za dva putnika: 1,5 m, težina: 11,7 tona, brzina: 3 čvora, maksimalna dubina: 11.000 m (36.000 stopa), trajanje zarona: 16 sati, prozori: 3 ultra-wide. (Ž. S.)


 

Izdvojeno

12. srpanj 2020 13:28