StoryEditor
Moreveliki trofeji

Počinju nadmetanja u big game ribolovu: pročitajte gdje će se sve na Jadranu održati ova zanimljiva natjecanja, Splićani prvi najavili morske okršaje

Piše Sandra Barčot
6. svibnja 2019. - 18:54

Nakon što su Orebićani po prvi puta bili domaćini nadmetanja u big game ribolovu, a sve u povodu 40 rođendana njihove Pomorsko športske udruge “Pelješka jedra”, i ostali su klubovi najavili ovogodišnja događanja.

Bit će naime zanimljiva ribolovna sezona, pogotovo na velike trofeje, pa je splitski klub “Big game Croatia” domaćin dva nadmetanja i to u dva različita akvatorija. Prvi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, drugi u Šibensko-kninskoj, dok je Turistička zajednica Komiža domaćin big game ribolova u svom akvatoriju, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prvi morski okršaj sa plavoperajnim tunama, te iglunima, iglanima, gofovima, lampugama i lucima, koji donose bodove natjecateljima, imat će posade big game fishinga u vodama Lastova.

- Ovo je naše drugo druženje u Ublima, na manifestaciji “Tuna fever-Lastovo 2019.” – najavljuje Boris Županović, predsjednik splitskog kluba BGC, zanimljiv ribolov od 27. do 30. lipnja.

Sudionike čekaju tri ribolovna dana, a prema najavama dolazi osamdesetak ribolovaca iz dvadesetak posada, koji će osim ribolova na otvorenom moru, uživati u autohtonih delicijama, te u kuhanju brudeta, pa nastupima lokalnih klapa, dok će i posjetitelji imati priliku kušati tek ulovljenu tunu, koja će se na rivi peći na gradele i dijeliti okupljenima.

Nakon Lastova ribolovna karavana seli se na otok Vis, u “najribarskije misto” na Jadranu, u Komižu gdje se od 17. pa do 21. srpnja održava osma međunarodna manifestacija “Big game Komiža 2019.”.

- Uz tri ribolovna dana, imamo i četiri zanimljive zabavne večeri, sajam lokalnih proizvoda, “sea food festival” pa i nadmetanje u ribolovu za djecu “little game”, gdje će mališani loviti iz tradicijskih brodova naših predaka, iz falkuša – doznajemo od Tonča Božanića, ispred organizatora koji očekuju do pedeset plovila sa preko 200 sudionika iz desetak zemalja.

Pa tako u srijedu, uoči svečanog otvorenja, bit će održan okrugli stol na temu “Big game ribolov – doprinos turističkoj ponudi”, te slijedi ribarska fešta uz nastup “4 tenora”. Nakon prvog ribolovnog dana, vaganja ulovljenih primjeraka na rivu, sudionike i turiste na pozornici ispod Komune zabavljat će grupa “Kopito”, dok je u petak, nakon drugog ribolovnog dana, za zabavu zadužen Guiliano i grupa “Diktatori”. U subotu će uz odrasle, isploviti na more i djeca koja će imati svoj “little game”, a Udruga Palagruža i Moto klub Gabrin u večernjim satima organizira natjecanje u kuhanju brudeta. Sve će biti okončano svečanim proglašenjem pobjednika osmog izdanja “Big game Komiža”, a najbolja posada uz bogate nagrade za plasman, osigurat će i vizu za odlazak na svjetsku smotru big gamaša u Kostarici 2020. godine. Za zabavni dio večeri zadužena je grupa “Magazin”, dok će se “party zatvaranja” do jutarnjih sati održavati na plaži Kamenice.

- Kako je “Tuna fever-Rogoznica 2019”, također međunarodno kvalifikacijsko natjecanje, i naš pobjednik izborit će pozivnicu za odlazak na svjetsko prvenstvo u Kostarici. Samu manifestaciju organiziramo od 31. sprnja do 4. kolovoza, i to zajedničkim snagama sa Turističkom zajednicom Rogoznica – zbori nam Boris Županović, prvi čovjek “Big game Croatia”, detalje o drugom ovogodišnjem nadmetanju kojem su domaćini.

Po peti put naime u rogozničkom akvatoriju ukrstit će štape i udice u pokušaju “vađenja” što težeg ulova, posade četrdesetak plovila sa preko 200 natjecatelja, koji će uživati i u dobrom ribolovu ali i u raznolikom zabavnom sadržaju. Nakon svečanog otvorenja zadnjeg dana srpnja, slijedi na rogozničkoj rivi koncert Maje Šuput, a nakon prvog ribolovnog dana nastup Ivane Orlić, dok nakon drugog ribolovnog dana slijedi koncert grupe “Magic Seventy”. Zadnji, treći odlučujući ribolovni dan je u subotu 3. kolovoza, kada će na more isploviti i djeca koja će loviti u sklopu “little gamea”. Nakon okončanja ribolova, ulovljeni primjerci tuna bit će izvagani na rivi, a zatim će se ta delicija, spremljena na gradelama, dijeliti posjetiteljima.

Slijedi svečana ceremonija proglašenja najboljih, pa zabava uz Ivana Zaka. Uz sve ovo, Rogoznica će biti domaćin i sajma nautičke opreme, promocije ribolovnih proizvoda i usluga, te prezentacije ribarski znanja i vještina.

#JADRAN#BIG GAME FISHING

Izdvojeno

02. srpanj 2020 09:00