StoryEditor
MoreReportaža

Otvoreno more na najvećem svjetskom nautičkom sajmu: Ljeto već stiglo u Dusseldorf

Piše Gordan JELAVIĆ
22. siječnja 2020. - 23:21
Igračke za velike jahte

Nestašica snijega u cijeloj Europi za mnoge je ljubitelje zimskih sportova loša vijest, ali za one koji cijele godine marljivo rade da bi tjedan ili dva mogli uživati u plovidbi i morskim aktivnostima dobar je znak. Iako brojčanik na mobitelu pleše oko nula stupnjeva, u 17 dobro zagrijanih sajamskih hala najvećeg svjetskog nautičkog sajma u Dusseldorfu ljeto je u punom zamahu. Na svakom koraku besprijekorno organizirane manifestacije sa 1900 izlagača iz 71 države uspješno se priziva duh Nijemcima dalekih mora poput Jadranskog koje bi platili suhim zlatom. Ono što mnogim Hrvatima predstavlja samo lijepu pozadinu na računalu, mnogim Europljanima je ispunjenje kapitalističkog sna – brod, čisto more i šum valova.

Preduvjet za krstarenje je posjedovanje ili barem najam odgovarajućeg broda, a što se sve nudi na tržištu ekipa Otvorenog mora je kao i svake godine otišla provjeriti iz prve ruke. Od subote 18. siječnja sajam je posjetilo 125 tisuća ljudi, a konačna brojka devetodnevne manifestacije preći će 200 tisuća.

Hrvati su svoju priliku u maloj brodogradnji odavno propustili, a trendove diktiraju Skandinavci, Francuzi i Poljaci, ispred uvijek prisutnih Amerikanaca, Britanaca i nautičkih pionira Talijana. Njihova želja da ostanu u igri mogla se vidjeti i kroz veliki obiteljski štand regije Sicilija s dvadesetak glisera raznih proizvođača. Nešto slično prije desetak godina pokušali su i Hrvati okupljeni u klaster, no ta je priča brzo završila. Ove smo godine zamijetili da su nešto aktivniji hrvatski pružatelji usluga u ronilačkom turizmu, nekoliko čarteraša, te sveprisutni ACI.

Atraktivnu ponudu svih vrsta brodova, motora i opreme Nijemci su začinili s bazenima za ronjenje, surfanje i jedrenje, simulatorima plovidbe za privlačenje novih ljudi u svijet nautike, te ponudom putovanja na najegzotičnija mjesta na planetu. Koji noviteti su obilježili 51. nautički sajam Boot moći ćete pročitati u Otvorenom moru od veljače, a samo kao nagovještaj stavljamo ovu galeriju noviteta i podatak da je pedesetak izlagača predstavilo plovila na hibridni i električni pogon. I neka sad netko kaže da struja nema šanse osvojiti more.

#NAUTIčKI SAJAM#DUSSELDORF

Izdvojeno