StoryEditor
MoreU PRODAJI NOVI BROJ 'OTVORENOG MORA'

Otrovne boje idu u povijest - alge će tjerati silikon, diode i ultrazvuk

Piše PSD.
13. svibnja 2019. - 12:37

Glavna nautička sezona je pred vratima, pa kapetani bez broda hvataju zadnji vlak za njegovu kupnju. U tome će im svakako pomoći izvješća s Croatia Boat Showa i Hrvatskih dana male brodogradnje, koja donosi novi broj Otvorenog mora što je upravo stigao na kioske. Naći će u njima sve nove i već poznate ploveće adute koji ih zanimaju, usporediti svojstva i cijene, te lakše izabrati. A onda, pravac pučina.
Ploviti je prekrasno, no more ponekad zna pokazati i lošu ćud. Brodske nesreće događaju se svima, a podatak da ih može izazvati čak i neispravna LED žarulja, od koje je na Paklenim otocima krenuo razorni požar na krstašu, govori koliko su rizici brojni i neočekivani. O njima smo razgovarali s Đekom Šurijom, koji se osiguranjem plovila i menadžmentom šteta bavi već 25 godina.
Čistoću trupa osigurava, pak, dobar antifouling, no oni napravljeni na bazi otrova zbog novih zakona Europske unije broje zadnje godine. Stoga smo istražili neotrovne alternative, od silikonskih premaza, folija i ultrazvuka, što se već uspješno koriste, do obećavajućih minijaturnih UV-LED dioda koje se testiraju. Naš sudski vještak za nautiku Damir Višić objašnjava, pak, kako s osovine skinuti propelu koja zapeče, te daje upute za izradu jeftinog vlastita izvlakača. Ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo upućuje male ribare kada i kako se legalno mogu koristiti mreže potegače, bilo migavice ili girarice.
Otvoreno more donosi i tužnu priču o odlasku legende hrvatske nautike i latinskog idra Željka Jerata, kojem je kolegica Jordanka Grubač napisala dirljiv oproštaj. Kamo ide hrvatsko jedrenje kroz prizmu povijesti Uskršnje regate analizira dvostruki osvajač toga natjecanja Krešimir Đakulović.
Uz testove francuskoga glisera Jeanneau Leader 33 OB i njemačke jedrilice Hanse 418, u novom broju pročitajte korisne ribolovne savjete Šime Duvančića, kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića i Renata Baretića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

Izdvojeno

01. srpanj 2020 18:14