StoryEditor
Moreteror nad baštinom

Otočani bijesni zbog sumnjivih građevinskih radova na jednom od najljepših dalmatinskih otočića, pokrenuli i peticiju: 'Spasimo škoj od betoniranja!'

Piše Stjepan Tafra
18. prosinca 2017. - 23:02
00x.JPG

Bespravni građevinski radovi koji se trenutno vrše u neposrednom okolišu crkve sv. Silvestra i unutar međa  rednjovjekovnog samostana na otoku Biševu narušavaju ambijentalnost i sklad naselja Poje, svojedobnog centra otoka.

"Tražimo da Konzervatorski odjel u Splitu izađe na teren i zaštiti ovaj arheološki lokalitet od nasrtaja divlje gradnje Rješenjem o preventivnoj zaštiti."

Ovo je jedini način da upozorimo javnost na grubo kršenje zakona i teror koji se trenutačno vrši nad kulturnom i prirodnom baštinom otoka Biševa.

Napominjem kako članak 3. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nalaže da kulturna dobra bez obzira na vlasništvo, preventivnu zaštitu ili registraciju uživaju zaštitu prema odredbama predmetnog zakona.

Također, upozoravam kako je još iz vremena zadnje konzervatorske obnove crkve, kada su otkriveni čak i starokršćanski slojevi iz 6. stoljeća, ostalo dosta nedovršenog posla sa strane izvođača radova kao što je otvorena grobnica u kojoj se vide kosti itd.

Ovim Vas putem još jednom usrdno molim da zajedničkim naporima pridonesemo zaštiti još uvijek netaknutog krajolika i kulturne baštine pučinskog otoka Biševa koji će, u slučaju da se Ministarstvo kulture ogluši, biti prepušten samovolji različitih ‘poduzetnika’.

Tijekom nedjelje pokrenuto je potpisivanje peticije “Spasimo Biševo od betoniranja” ​, ​ a možete je potpisati ​ovdje.

 

Izdvojeno

31. srpanj 2020 22:06