StoryEditor
MorePOVIJEST PODVODNOG RIBOLOVA NA JADRANU

Osam desetljeća od prve laštikače Milivoja Domančića

Piše OM
5. prosinca 2018. - 15:15

Monografija Povijest podvodnog ribolova na Jadranu 60 godina, autorskog dvojca Valentine Prokić i Branka Šuljića, službeno je promovirana na legendarnom trajektu Marina u Rijeci. Taj nekadašnji matični brod za Novogodišnja natjecanja podvodnih ribolovaca u Malom Lošinju, danas je ploveći restoran i hotel. Sama monografija, čiji je izdavač Hrvatski savez za športski ribolov na moru, rezultat je trogodišnjeg intenzivnog rada autora, te kruna višegodišnjeg praćenja natjecanja u podvodnom ribolovu. Knjiga tekstom i brojnim fotografijama daje detaljan prikaz razvoja podvodnog ribolova na našim prostorima, od prvih početaka 1937. godine, a potom u Jugoslaviji i samostalnoj Hrvatskoj sve do današnjih dana. U njoj su pobrojana i sva prvenstva u podvodnom ribolovu, te predstavljeni pobjednici koji su ih osvajali, kao i ljudi koji su radili velike iskorake i trasirali nove pravce u podvodnom ribolovu. No, najzanimljiviji dio monografije je uvod, jer se bavi samim počecima podvodnog ribolova na hrvatskoj strani Jadrana, što je dosad bila gotovo nepoznata tema. Stoga donosimo neke izvatke iz tog dijela monografije:

Počelo je spontano

Milivoj Domančić iz Hvara podvodnim ribolovom počeo se baviti 1937. godine. Njemu pripada primat, slobodno možemo reći da je on prvi podvodni ribolovac na našim prostorima. Sam je napravio pušku na gumu, s drvenim tijelom. Njezina prednja trećina se prelamala i puška se na taj način napinjala. Puška bi se preko koljena izravnala, a guma time nategnula. Imala je i vodilice koje su držale krajeve gume. Strelica je bila slobodna, nije bila povezana s tijelom.
Druga priča dolazi iz Malog Lošinja, a njezin je protagonist Antonio Corsano. Više puta je ispričao svoju priču. – Kupio sam pušku 1940. godine. Koliko sam zbog nje dobio batina... Naručio sam je, no roditelji nisu znali za to. Platio sam je 4000 lira što je u ono vrijeme bio veliki novac. Prije mene pušku je na Lošinju imao samo Pino Rizzi, on je bio prvi. Poslije moje na otok su došle još 2-3 puške. Bila je to mesingana federača duga 2 metra od Cressija. Bila je dobra, za ono vrijeme odlična, samo se feder brzo trošio.

Prve maske i puške

Nakon provizorne maske od automobilske zračnice, prva prava masku i peraje napravljeni su 1947. godine na Sušaku, u radionici Sport Servis, vlasnika Ante Kalokira. Poslije je napravljena i praćka za lov ribe – 1949., a godinu poslije i prva puška na oprugu. Konstruktor opreme i ribolovnih alata bio je Josip Medur, a vlasnik radionice njegova desna ruka. Rijetki, međutim, znaju da njihova maska nije prva nastala na našim prostorima.
Prva maska na prostoru današnje Hrvatske izrađena je davno prije, praktički na početku 20. stoljeća. Nastala je 1916. godine na Braču, u Sumartinu. Napravio ju je Krešimir Mateljan kojemu je tada bilo 16 godina. Ta prva maska donekle je sličila današnjim maskama i, što je najvažnije, omogućavala je gledanje pod vodom.

Osnivanje saveza

Temelji organiziranog sportskog ribolova u nas sežu u 1953. godinu. Te godine, 29. ožujka, u Splitu je osnovan Savez sportskih ribolovaca Jadrana. S punim pravom može se reći da je on preteča današnjeg Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, iako je osnovan u drugoj državi i nekoliko je puta mijenjao nazive.
Prvo službeno natjecanje u sportskom ribolovu u bivšoj Jugoslaviji, održano je 22. srpnja 1956. u Puli. Bilo je to Zonsko prvenstvo sjevernog Jadrana u udičarenju. Šest dana kasnije, 28. srpnja, održano je u Malom Lošinju Zonsko prvenstvo u podvodnom ribolovu. Zonsko prvenstvo sjevernog Jadrana okupilo je u Malom Lošinju 12 podvodnih ribolovaca iz triju klubova, domaćine iz Lošinja, riječkog Lubena i kluba DPS Zagreb.
Prvi pobjednici državnih natjecanja u podvodnom ribolovu tadašnje Jugoslavije bili su Mate Štakula iz Dubrovnika i Bruno Kočevar iz Pule. Mate je bio najbolji 1956.,1958.,1959.,1960. godine, a Bruno je slavio 1957.

Proizvodnja opreme

Već je spomenuto da su prve podvodne puške na našoj strani Jadrana napravljene u Rijeci, te da ih je osmislio i izradio Josip Medur. Rezultati nisu izostali. Od 1949. do 1960. godine, prema idejnim rješenjima Josipa Medura, u obrtničkoj radionici Sport Servis izrađena je podvodna praćka sa strijelom i gumama, te nekoliko tipova podvodnih pušaka na oprugu.
Početak rada na puški datira u 1947. godinu. Cilj se znao, ali put do njega nije bio jednostavan. Puška je dovršena godinu kasnije i nazvana je Luben. Bila je to puška na oprugu, kao i još nekoliko modela konstruiranih tijekom nekoliko sljedećih godina. Luben nije imao veću proizvodnju, zaustavio se na prototipu. Puno veći uspjeh imao je model nazvan Šarag, proizveden 1950. To je bila prva serijski proizvedena podvodna puška u Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, a ukupno je izrađeno šezdesetak komada.
U Rijeci je napravljena i podvodna puška na komprimirani zrak! Prvi primjerci počeli su se upotrebljavati 1957. godine, a nazvani su Kit 57. Prva zračna podvodna puška proizvedena je u seriji od 30 primjeraka.

 

Izdvojeno

27. lipanj 2020 16:11