StoryEditor
MoreBLUEYE PIONEER

Norveški podvodni dron s kojim se upravlja mobitelom ili tabletom

Piše Ž. S.
11. veljače 2020. - 22:35
BLUEYE PIONEER

Blueye Pioneer je podvodni profesionalni dron kojeg proizvodi norveška kompanija Blueye Robotics AS. Ovaj ROV (Remotely operated vehicle) služi za podvodno daljinsko istraživanje bez obzira je li se radi o moru, jezeru ili rijeci. Uređaj je uvršten u top klasu svoje kategorije zbog cijelog niza razloga. Učinkovitost mu između ostaloga temelji na inovativnom dizajnu (hidrodinamičan i hidrobalastni trup) koji osigurava vrhunsku stabilnost, te perfomanse rada i u teškim uvjetima na moru. Njegova dubina zarona do 150 m je impresivna, s time da se uz pomoć 4 snažna potisnika (svaki po 350 W) kreće ili zaranja brzinom od 3 čvora.
Ova sofisticirana ronilica naravno ima širokokutnu Full HD kameru (video zapis 1080p/30fps), kao i LED (3300 lumena) rasvjetu za snimanje u mračnim okruženjima. Zahvaljujući softweru/aplikaciji nazvanoj Blueye App za iOS ili Android pametne telefone i tablete, moguće je povezivanje i kontrola podvodnog drona, te preuzimanje podataka i video snimaka. Svakako valja spomenuti kako je upravljanje Blueye Pioneerom moguće i putem FPV (MovieMask Premium Blueye edition) virtualnih naočala.
Norvežani tvrde kako se njihov uređaj može rabiti u razne svrhe. Primjerice, u ekologiji i zaštiti mora i jezera, kao pomoć pri nadzoru i inspekcijskim pregledima hidrocentrala, podvodnih cjevovoda, te podvodnih infrastrukturnih objekata u lukama i marinama (obalnog ruba, sidrišta, vezova, lukobrana...). Koristan je za tvrtke koje se bave marikulturom odnosno uzgojem riba i školjaka, a u slučaju nevolja svakako može pomoći u traganju i spašavanju ljudi i opreme na morima, rijekama i jezerima.
Osim za pregled brodova odnosno stanja uronjenog dijela trupa, Blueye Pioneer se može rabiti i kao novi vid turističke ponude budući da gostima omogućava virtualno razgledanje podmorja sa palube turističkih brodova. Isto tako će ovaj podvodni dron rado rabiti građevinske tvrtke koje se bave podvodnim radovima, odnosno znanstvenici i oceanografi za istraživačke projekte obrazovnih ustanova i instituta.
Kod nas se norveški profesionalni podvodni dron Blueye Pioneer može nabaviti kod tvrtke Indel Marine iz Kastava koja je postala je ekskluzivni distributer za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru. (Ž. S.)

#BLUEYE

Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:35