StoryEditor
Morekakav doživljaj!

Nezaboravni susret u bračkom akvatoriju: cijela skupina dupina snimljena u veseloj igri!; Znate li kako postupiti i što ne smijete napraviti ako ugledate ove simpatične sisavce?

Piše PSD
2. kolovoza 2019. - 17:55
dupin

Jeste li ikad uživo vidjeli dupine? Jedna korisnica Facebooka imala je sreću vidjeti cijelu skupinu, a nezaboravni susret odigrao se u uvali Zli Dol blizu Bola. 

Nasmiješi li se i vama sreća pa ploveći Jadranom ugledate ove simpatične sisavce, imajte na umu nekoliko stvari.  Plovilo nipošto nemojte usmjeravati direktno prema njima. Ako im se želite približiti, napravite to brzinom manjom od 5 čvorova (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te izbjegavajte nagle promjene smjera i brzine.

Motorom nemojte proizvoditi iznenadne zvukove te osigurajte da je u krugu od 100 metara od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 metara ne više od tri plovila.

Nemojte ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta, niti ih hraniti ili pokušati dodirnuti, a ako kod dupina primijetite znakovi uznemirenosti ili da su u skupini majke s mladuncima, bez odlaganja, i to promjenom smjera, bez ubrzavanja, napustite područje susreta.

Dok se udaljavate od područja susreta, plovilo usmjerite suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad se od dupina udaljite više od 200 metara.

Primijetite li da nerko namjerno uznemirava ove prekrasne životinje, prijavite ga Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji, a nalaz ozlijeđene, bolesne ili uginule životinje potrebno je dojaviti na broj 112 ili HAOP-u putem adrese e-pošte: vrste@haop.hr .

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 14:18