StoryEditor
Moremorski gorostas

Neočekivan ulov kraj Rogoznice, ribar u mreži pronašao morskog psa teškog oko pola tone; Stručnjak otkrio o kojoj je vrsti riječ

Piše PSD
9. prosinca 2019. - 14:21
volonja1

Potpuno neočekivan ulov u svojoj mreži pronašao je ribar iz Dalmacije Marko Šola. Riječ je o morskom psu vrste volonja (Hexanchus griseus), prema procjeni stručnjaka teškom oko pola tone.

Gorostasni volonja ulovljen je u blizini Rogoznice, a Šola ga je odmah po pronalasku vratio u more, no stigao je prije toga snimiti ovaj rijedak ulov. 

 

– Nije opasan, radi se o dubokomorskoj vrsti. Plitko se pojave rijetko, uglavnom noću. Ponekad se dogodi i susret s roniocima, nekoliko takvih je i snimljeno u Jadranu, zadnji put prošle godine u Kvarneru.

Ti snimljeni su u pravilu manji jer kad narastu izbjegavaju svjetlost. Ova vrsta živi u svim svjetskim morima. U Sredozemlju, a i u nas, se povremeno ulovi koćom, ovako slučajno.

Na snimci je primjerak vraćen u more ubrzo nakon snimanja, što je i zakonska obaveza ribara. Ovaj na videu ima oko pola tone, rekao je za Dalmacija danas Pero Ugarković, suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo te urednik popularne Facebook stranice Podvodni.hr.

Izdvojeno

03. srpanj 2020 09:05