StoryEditor
Morezaštita opreme

Ne polirajte aluminij!

Piše I.M.
4. prosinca 2017. - 19:56
pranje

Najbolji način za održavanje aluminijskih dijelova brodske opreme jest prati ih redovito slatkom vodom i sapunom, te ih najmanje dva puta godišnje premazati ili posprejati nekim sredstvom na bazi voska. Ako tako ne budete postupali, proces oksidacije će prije ili poslije izmijeniti boju i izgled površine aluminija. I dok je relativno lako poliranjem obnoviti površine od inoksa, mesinga ili bronce, onima od aluminija puno je teže vratiti svjež izgled.

Iako na tržištu postoje proizvodi upravo za poliranje aluminija, s njihovom uporabom treba biti oprezan, jer je većina brodske opreme izrađena od anodiziranog aluminija, pa bi se poliranjem samo skinuo zaštitni sloj i aluminij izložio još bržoj oksidaciji.

Stoga, umjesto poliranja, oksidirane aluminijske površine radije pažljivo očistite finom brončanom vunom i blagim abrazivnim sredstvom poput Ajaxa, a zatim na očišćenu površinu nanesite deblji sloj voska. Time se neće potpuno vratiti nekadašnji izgled tretiranoj površini, ali će se spriječiti daljnja oksidacija.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 07:09