StoryEditor
MorePOSTAVLJENE BESPLATNE PEPELJARE

Ne bacajte opuške, ribe i ptice ne puše!

14. kolovoza 2018. - 13:48

Pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Zadarske županije i Turističke zajednice grada Paga, udruga "Volim Vlašići" je u sklopu projekta "Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše" na plaži u Vlašićima postavila tri infotable s besplatnim papirnatim pepeljarama za pušače te nosače s pepeljarama u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata.

Ciljevi projekta su smanjenje onečišćenja plaže od opušaka, poticanje na odgovornije ponašanje pojedinca, mještana, turista i posjetitelja; očuvanje prirode i bioraznolikosti uvale Vlašići edukacijom, informiranjem i senzibilizacijom javnosti te brigom za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području s naglaskom na uvalu Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000.
Opušci od cigareta na svjetskoj razini zauzimaju visoko mjesto te iz godine u godinu predstavljaju sve veći ekološki problem na svjetskim plažama pa tako i na plaži u uvali Vlašići. Iako se plaža u ljetnim mjesecima čisti, na njoj ne postoje posebni koševi ili pepeljare za odbačene opuške niti se koristi specijalni alat kojim bi se oni pokupili. Broj dnevnih posjetitelja i kupača prelazi brojku 300, a od toga ih je sigurno pola pušača. Većina tih opušaka nažalost završi u pijesku ili u moru pod utjecajem oseke i plime. Razgradnja opuška traje do šest mjeseci, a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina.
Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive u uvali Vlašići direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta. Ne poduzmemo li uskoro neke mjere, moglo bi doći do većeg ekološkog zagađenja ističu iz udruge "Volim Vlašići".
Uvala Vlašići je 2014. godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem. Unatoč dobroj očuvanosti staništa, glavne prijetnje su mu prekomjerna urbanizacija i betonizacija obale, prekomjeran izlov njegovih bioloških bogatstava te onečišćenje.
Upravo iz tog razloga smo pokrenuli ovaj pilot-projekt te na plažu postavili tri table s nosačima u kojima se nalaze besplatne papirnate pepeljare za pušače te nosače u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge "Volim Vlašići".


Prednosti papirnatih pepeljara
Sprječavaju bacanje opušaka na plaži, ekološki su prihvatljive i 100 posto razgradive, mogu se ponovno upotrebiti, besplatne su, sigurne i jednostavne za montažu i uporabu, idealne za informiranje i educiranje pušača, posjetitelja i turista, zadovoljavaju navike pušača, pomažu u sprječavanju, tj. izazivanju požara bacanjem opušaka u prirodu, mogu se baciti i u obične kante na plaži.
Rezultati su smanjenje onečišćenja plaže od opušaka, odgovorniji pušači, educirani, senzibilizirani i informirani pušači, mještani, posjetitelji i turisti o prirodnim vrijednostima, bioraznolikosti, zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, flori i fauni na području Vlašići u sklopu ekomreže Nature 2000.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 22:34