More Nautika

PRVA AKADEMIJA ZA SKIPERE

Znate li koliko košta ulaznica u svijet čartera?

PRVA AKADEMIJA ZA SKIPERE

Posljednjih godina, odnosno ljeta, svjedoci smo sve učestalijih pomorskih nesreća na Jadranu, a razlog je vrlo često činjenica da njima upravlja nekvalificirano osoblje. Upravo zbog nedostatka kvalitetnog kadra u hrvatskom nautičkom turizmu, dipl. ing. strojarstva Davor Grbić iz Dubrovnika, koji je 12 godina bio skiper na megajahtama, zajedno sa svojim suradnicima, Splićanima Tomislavom Slavićem (dipl. ing. nautike) i Ivanom Lokicom, odlučio je otvoriti prvu Akademiju za obuku posada charter plovila. Akademija će se zvati "Adriatic Crew Academy", a bit će stacionirana u Zagrebu, gdje će se obavljati teorijski dio nastave, dok će se praktični dio obavljati, naravno, na Jadranu.

- To će biti Akademija za obuku posada brodova i charter plovila. Očekujemo da ćemo početi s radom za otprilike mjesec dana, budući da imamo jako puno upita, potencijalnih polaznika iz cijele Europe. Istini za volju, nismo očekivali ovoliki broj upita u vezi upisa. Upite dobivamo iz Njemačke, Velike Britanije, Austrije, pa čak i iz Makedonije. Razlog za ovakvom zainteresiranošću zasigurno leži u tome što ćemo na Akademiji raditi po europskim standardima, odnosno program i rad na Akademiji je po uzoru na iste ili slične akademije iz Velike Britanije i Danske - kazuje Grbić.

Školovanje za skipera će trajati do dva mjeseca, zavisno za koju bruto tonažu polaznik želi biti skiper (od 100 BRT-a do 500 BRT-a). Mornar na jahti ili charter brodu moći će postati nakon 15 dana pohađanja Akademije, naravno uz sve položene ispite i dobivanje "breveta" od Lučke kapetanije.

- Radit ćemo cijelu godinu, a polaznici će učiti i raditi u grupama od po 12 studenata. Naravno, prije nego što upišu Akademiju morat će nam priložiti svu potrebnu dokumentaciju, koja između ostalog uključuje liječnički pregled. Akademiju mogu jednako pohađati i muškarci i žene. Naravno, moraju imati završenu srednju školu i jako puno želje i volje za učenjem i radom - kazuje Grbić. Cijene školovanja variraju, pa onaj tko želi biti mornar neće platiti istu cijenu školovanja kao i budući skiperi.

- Cijena od 2000 eura školarine bit će za mornare, kuhare i hostese, dok će ona osoba koja želi biti skiper na jahti do 100 BRT-a plaćati školovanje 3000 eura, a ona koja želi biti skiper na brodu do 500 BRT-a morat će izdvojiti 5000 eura. Svim našim polaznicima smještaj i hrana u Zagrebu bit će osigurani. Na Akademiji će biti visoko obrazovanih osam predavača koji posjeduju sve potrebne licencije. Tomislav Slavić i Ivan Lokica bit će zaduženi za teorijski dio nastave na brodovima - priča Grbić.

Da se ništa ne prepušta slučaju govori i podatak da su polaznicima za sada osigurane dvije jedrilice od 15 metara na kojima će obavljati praktični dio nastave, kao i jedan gulet (drveni brod s dva jarbola duljine 30, a širine sedam metara).

- Ti će brodovi biti na Jadranu stacionirani tamo gdje to naše potrebe budu zahtijevale. Praktični dio nastave će trajati sedam dana i za to vrijeme polaznici će jesti i boraviti na brodovima. Najboljim polaznicima ćemo dati preporuke za rad, koji će im umnogome olakšati dobivanje posla. Diploma će biti međunarodno priznata i s njom će moći raditi bilo gdje u svijetu, jer Akademija nosi oznaku ISO standarda - kazuje Grbić.

Osim novih "morskih vukova" Akademiju će moći polaziti i oni koji se mora neće ni dotaknuti.
- Polaznici će biti i oni koji žele postati brodarci (plovidbeno zanimanje po rijekama i jezerima), odnosno oni koji će upravljati plovilima po tim istim rijekama i jezerima. Sve će na Akademiji biti po europskim standardima i mislim, odnosno znam da svim polaznicima možemo dati onu naobrazbu koja im je nedostajala pri obavljaju vrlo odgovornog posla, rada na jahtama ili charter plovilima - zaključuje Grbić.

Naslovnica Nautika