More Nautika

Štedljivi šminker

Joker Boat Mainstream 800 EFB: atraktivni talijanski dizajn, vrhunski komfor i ugođaj

Štedljivi šminker

Talijanski proizvođač gumenjaka Joker Boats prije nekoliko je godina hrabro iskoračio sa serijom modela značajno šireg trupa u odnosu na dotadašnje modele. Na tom je konceptu nastao i Mainstream 800 EFB (kratica od riječi entrofuoribordo, što znači unutrašnji motor). Profilom u kombinaciji crvene i crne boje na bijeloj podlozi stakloplastičnog trupa naglašena je jaka osobnost ovoga gumenjaka. Zbog tih je boja i krštena imenom Nero d’Avola, po poznatoj sicilijanskoj sorti crnoga grožđa. Odabir unutrašnjeg motora omogućava bolju iskoristivost prostora namijenjenog prvenstveno za opuštanje i uživanje.

Izvanredna konzola

Ukupnim prostorom po dimenzijama i centralnom položaju dominira kokpit. U prednjem je dijelu udobno upravljačko mjesto, zaštićeno nadgrađem i vjetrobranom s dobrim pogledom na svaki kutak plovila i kontrolne instrumente. Preklopna kormilarska klupa lako se prilagodi sjedećem i stajaćem položaju, a udobnosti pridonosi i podest za nogu u centralnoj konzoli. Jedino je upitna širina klupe – puno za jednoga, a malo za dvoje.

Nastavljajući prema krmi, nailazimo na salon i malu kuhinju s umivaonikom i hladnjakom skrivenu skiperskoj klupi. Prostor nadopunjuje maleni sklopivi stolić za posluživanje jednostavnih jela i pića. S obzirom na prostorne mogućnosti, mogao se osmisliti i prostor za više od tri osobe u krmenoj fotelji, no prednost su dobili sunčalište i krmena platforma. Integrirana je u stakloplastični trup, obložena tikovinom, opremljena ljestvama uvlačivima u platformu, vanjskim tušem, spremištem u podu platforme i jednim većim spremištem integriranim u krmenom zrcalu.

Široki prolazi

Osim što dizajnom naglašava sportski duh i eleganciju plovila, veliki rollbar služi kao nosač za dvostruku tendu za natkrivanje većeg dijela kokpita i krme. Uz to je robustan, čvrst i visok pa ne smeta u prolasku. Za prilaz pramčanom dijelu namijenjenom izležavanju na suncu predviđeni su prostrani prolazi s obje strane konzole. Njihova širina osigurava siguran prolaz, što putnicima ulijeva samopouzdanje pri kretanju. Sigurnost je dodatno naglašena rukohvatima na konzoli koji su se dokazali pri testnoj vožnji na uzburkanome moru.

Kad je prekriven jastucima, pramčani dio pruža obilje prostora za sunčanje s naslonom na centralnoj konzoli.
Elegantne linije gumenjaka nije pokvario ni veliki pramčani podest nalijepljen na tubuse. Opremljen je bitvama za privez, dok su sidreno vitlo i konzola za sidro u spremištu ispod sunčališta, gdje su i ostala spremišta. Volumen korita također je iskorišten za spremišta. Kao poseban detalj istaknuli bismo jaka hvatišta, smještena u pramčanom spremištu, za podizanje gumenjaka za lakše izvlačenje dizalicom.

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 223 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

Naslovnica Nautika