More Nautika

Oživjela tradicija brodogradnje

Zaplovio 'Sv. Jere', brod malih kalafata iz Milne

Oživjela tradicija brodogradnje

Porinućem u more novoizgrađene barke u Milni, bračkom nautičkom središtu, završena je kreativna radionica pod nazivom "Mala škola brodogradnje", u kojoj su sudjelovali članovi udruge Stolart i učenici Osnovne škole iz Milne.

Ta edukativna radionica oživila je barem na nekoliko dana tradiciju brodogradnje u Milni, a djeca su upoznata s nekadašnjim običajima i načinom života njihovih djedova brodograditelja, odnosno kalafat Brača i Milne. Kroz povijest Milna je uvijek imala vrijedne kalafate, s kojima se imala pravo dičiti.

Barka je dobila ime "Sv. Jere", duga je dva metra i 35 centimetara, ima dva vesla, timun, jarbol i latinsko jidro. Božji blagoslov nad novoizgrađenom barkom zazvao je mjesni župnik don Tonči Kusanović, dok je u čast broda otvoren i pjenušac, sve sa željom da dugo poživi te da ga prati mirno more.

Od prve šperploče do porinuća prošlo je samo nekoliko dana. Barka će ostati u vlasništvu Osnovne škole u Milni i služit će u edukativne svrhe. Podsjećat će sadašnje i buduće generacije kako je život u Milni bio nemoguć bez brodova, a gradili su se od drva, pokretali veslima i vjetrom, odnosno udruženim snagama čovjeka i prirode.

Kreativna radionica omogućila je djeci da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, da uzmu alatke kakvima su se služili njihovi pradjedovi i uz stručnu se pomoć uvjere kako sami mogu stvoriti nešto opipljivo i korisno. I to u samo nekoliko dana, pa im je porinuće broda u more bila najveća satisfakcija za njihov trud, rad i maštu.

U izgradnji broda najaktivniji su bili ovi mladi milnarski kalafati: Jure Bonačić-Lošić, Luka Mladinić, Mihovil Bonačić-Proti, Paula Filipić, Morena Jerković, Ante Butorović, Milena Kundid, Frane Košutnik, Sara Domić, Lara Rakela, Josip Duvančić, Vedran Čekalović, Zdravko Duvančić, Petar Josipović, Mihaela Rabik i Karlo Šimunović.

Najzaslužnija što se dogodila škola male brodogradnje je Sabina Engelhardt koja je napisala projekt za kojeg je dobila novac iz Evropskog fonda. Brod se gradio na mjestu gdje je nekada bilo-brodogradilište.

Radionicu su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, udruga "Gea Viva", te Turistička zajednica i Centar za kulturu Milne.

 

Naslovnica Nautika