More Nautika

KORMILO U ŽENSKIM RUKAMA

Buduće kapetanice duge plovidbe suvereno plove na simulatoru od tri milijuna kuna

KORMILO U ŽENSKIM RUKAMA

Kad su završile srednju školu i upisivale studij u Zadru, tri djevojke – Viviana Kavić, Laura Pavlović i Josipa Kaleb – odlučile su se odabrati životno zanimanje potpuno netipično za žene. Da budemo precizniji, odlučile su prkositi onoj staroj narodnoj kako su žene nesreća na brodu i dokazati kako i nježniji spol može jednako uspješno ploviti u pomorskim vodama. Danas su sve tri uspješne studentice prve godine preddiplomskog studija Nautike i tehnologije prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, koji trenutno pohađa osamdeset studenata, među kojima je – šest djevojaka.

– Istina je da i u današnje vrijeme ima dosta predrasuda prema ženama u pomorstvu jer je to navodno samo muško zanimanje, ali nadam se da će se za nekoliko godina tome stati na kraj. Ja odmalena imam veliku ljubav prema brodovima i volim raditi taj posao, cijelo prošlo ljeto radila sam na "Marku Polu", na ukrcaju i iskrcaju putnika. Jedino mi je žao što kod nas u Hrvatskoj baš i nema neke budućnosti i prilike za napredak. Zato se u budućnosti vidim na stranom brodu kao časnica – odlučno nam kaže Riječanka Viviana Kavić, kojoj je u planu prvo odraditi kadeturu, a onda doći do vrha.

I njezine dvije kolegice, Laura i Josipa, dijele ljubav prema moru i brodovima i nimalo ih ne zabrinjavaju stereotipi i predrasude prema ženama u pomorstvu. Dapače.

– Kad čuju da studiram nautiku, često me znaju pitati zar to nije samo muški posao. Ne, nije! Žene na brodu mogu biti jednako uspješne kao i muškarci, tako da takve predrasude ne uvažavam. Ja jednostavno želim ploviti i svoju budućnost vidim u tome – rekla nam je Laura, a Josipa, u čijoj je obitelji pomorstvo tradicija jer su njezin djed i otac plovili na stranim brodovima, jučer je prva imala priliku isprobati Transas 5000, čak tri milijuna kuna vrijedan nautički i brodostrojarski simulator na kojemu će se u Zadru školovati studenti Pomorskog odjela, budući časnici palube i stroja.

– Ovo je odlično iskustvo! U simulatoru možemo učiti kao da smo u stvarnom brodu, što je puno realniji i zanimljiviji doživljaj nego da samo slušamo teoriju – rekla nam je Josipa dok je, samouvjereno držeći kormilo, "plovila" Transasom 5000 koji može simulirati ama baš sve što vas na moru može zadesiti: od morske struje, valova, stanja atmosfere, magle, kiše i oblaka.

U utorak je na Sveučilištu u Zadru bilo i njegovo službeno predstavljanje pred brojnim uzvanicima i studentima koji će na njemu učiti.
– Ono što simulator pokazuje najrealnije je što se može postići. Testirali su ga iskusni zapovjednici brodova, koji su nam potvrdili da je doživljaj potpuno identičan onome u stvarnosti. Opremljeni smo većinom svjetskih prolaza, kanala i velikih luka koje su zahtjevne za navigaciju, što nam daje mogućnost da pripremamo studente za najteže zadatke koji ih mogu dočekati kad se ukrcaju na brod. Za sada imamo deset tipova brodova i nekoliko sustava pogona, koje ćemo nadograđivati s vremenom, ovisno o potrebama tržišta – kazao je profesor Luka Grbić.

– Nekada su kapetani ovisili samo o znanju i iskustvu, dok su danas došla potpuno druga vremena u kojima na moru više nema romantike, nego samo velika odgovornost i tehnologija koja ima važnu ulogu u upravljanju brodom. Zato je ovakvo osposobljavanje veliki korak za naš odjel i cjelokupno pomorsko obrazovanje u Hrvatskoj jer obećava da će hrvatski pomorac i dalje biti prepoznat na međunarodnom tržištu – kazao je prof. dr. sc. Toni Bielić, kapetan duge plovidbe, pročelnik Odjela za pomorstvo.

Na svim svjetskim morima danas plovi nešto više od sto tisuća brodova, a na svakom petom brodu nalazi se i jedan hrvatski pomorac.


Držimo vas na oku
Prostorija u kojoj se nalazi simulator opremljena je video i zvučnim nadzorom kojim će se pratiti reakcije studenata za vrijeme izvođenja vježbi kako bi se uočili potencijalni propusti u kriznim situacijama, što je zapravo i bit simulatora. Posebno je važno za buduće pomorce da Transas 5000 ima mogućnost povezivanja s istim takvim brodostrojarskim simulatorom koji se nalazi u strojarnici u susjednoj prostoriji, tako da mogu izvoditi vježbe navigacije i integracije između komandnog mosta i strojarnice. Baš kao na pravom brodu.

 

Naslovnica Nautika