More Nautika

Vosak za vječni sjaj

I novi brod treba zaštititi

Vosak za vječni sjaj

Svi vlasnici novih plovila vole kad njihov brod ljepotu dokazuje i besprijekornim sjajem gelcoata. No, bez redovitog održavanja taj će sjaj relativno brzo dobiti matirani izgled koji svakom brodu dodaje godine.

Umjesto strojnog poliranja nakon nekoliko godina, koje će izgubljeni sjaj vratiti, ali i postupno stanjivati sloj gelcoata, puno je bolji izbor brod dva puta puta godišnje (ili makar jednom) dobro oprati i zaštiti slojem voska.

Takvih je sredstava danas puno na tržištu, a najbolje je izabrati neko ciljano namijenjeno za zaštitu brodova na bazi paste. Naime, iako su tekući voskovi lakši za nanošenje, oni u pasti stvaraju deblji sloj i dulje će zaštitno djelovati.

Osim što će ovako zaštićen i izglancan brod izgledati uvijek kao novi, vosak će uspješno s površine tjerati nečistoće, čađ i sol, odnosno priječiti i usporavati njihovo prodiranje u strukturu gelcoata koji će imati i dodatnu zaštitu od UV zraka. A upravo ti elementi svojim djelovanjem sjaj u konačnici pretvaraju u matiranu površinu.

Naslovnica Nautika