More Nautika

Sklopiva moć

Inovativna sidra Mantus nedvojbeno su drukčija i jače drže

Sklopiva moć

Obilazeći godinama METS, najveći svjetski sajam brodske opreme koji se svake godine održava u Amsterdamu, nagledao sam se sidara i sidara. Klasičnih i poznatih modela, ali isto tako i novih, revolucionarnih, najefikasnijih, ili kako ih već sve njihovi proizvođači nisu najavljivali i predstavljali. I nikad me ni jedan izlagač nije uspio uvjeriti u tu revolucionarnost i efikasnost dok došao na štand Mantusa iz Texasa.

Tri su me stvari zaintrigirale i dojmile me se. Prvi je bio video koji se vrtio na ekranu na štandu i prikazivao traktor kako vozi po velikoj plaži vukući za sobom veliku gredu prikačenu tako da stoji poprečno na smjer vožnje. Na dva kraja grede bila su pričvršćena dva sidra podjednake težine. Na jednom kraju jedno od onih kakva smo navikli vidjeti, a na drugom Mantusovo. Kažu da jedna slika vrijedi tisuću riječi, a ako su slike pokretne, taj je broj još puno veći.

Iskrivljena greda

Dakle, oba su se sidra zakopala u pijesak, no kraj grede na koji je bilo pričvršćeno klasično sidro bio je puno ispred kraja na koji je bilo zakačeno Mantusovo sidro. Ono se puno brže i više ukopalo, te je jače držalo nego sidro na suprotnoj strani grede. Pritom se u nekim kadrovima radilo o sidrima znatno težima od sidra Mantus, koje se, što ga se više povlačilo, sve dublje ukopavalo u pijesak.

Po riječima proizvođača, tajna dobrog držanja i dubokog ukopavanja sidra Mantus je u težini koncentriranoj na njegovu vrhu kojim se ukopava u tlo. To je druga stvar koja me se dojmila. Na štandu je bilo položeno pet sidara različitih modela, jednake ili veće težine od sidra Mantus, i trebalo je pod vrh svakog od njih postaviti prst. Pod Mantusovim vrhom osjetio sam znatno jači pritisak na prstu nego pod vrhovima ostalih sidara.

Treće svojstvo koje  razlikuje Mantusovo sidro od konkurenata jest činjenica da dolazi u kitu. Sidro je rastavljeno i stane u plitku kutiju. Pri sastavljanju se koriste vijci s maticama. Iako to na prvi pogled izgleda kao slaba točka u konstrukciji sidra, proizvođač me je brzo razuvjerio pokazavši rezultate ispitivanja čvrstoće na kojima se vidi da vijci i matice drže čvršće nego što je držao zavareni spoj. Četiri vijka spajaju plužni dio sidra s granom sidra, a po proračunu bi već i jedan vijak bio dovoljan da sidru osigura propisanu čvrstoću na kidanje.

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 218 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

Naslovnica Nautika