StoryEditor
Moreskroman, ali veći nego prije

Na Zapadnoj obali otvoren 19. nautički sajam Croatia Boat Show

Piše Merien Ilić
5. travnja 2017. - 17:20

Sa stotinjak brodova u moru i na kopnu ove srijede na Zapadnoj obali otvoren je nautički sajam Croatia Boat Show koji će trajati do nedjelje.

Iako skroman po svojim gabaritima, u svom 19. izdanju, sajam će zadržati svoju dosljednost i predstaviti neke od najatraktivnijih brodova na Mediteranu, proizvođače nautičke opreme, charter tvrtke te predstavnike luksuznih automobila.

- Ove godine sajam je nešto jači nego prošle. Vidljiv je pozitivan trend, a tržište brodova se lagano počelo buditi. Prodaja brodova u pravilu kreće od rujna, a kako su isporuke tek kasnije, iduće godine očekujemo značajniji iskorak i rast sajma - rekao je Robert Šormaz, direktor sajma, premijerno najavivši modele Adler koji je prvi put na Mediteranu, Bali katamarane, Lagoon, plovila Targa, veliki broj gumenjaka od 5 do 15 metara koji su pravi hit među kupcima s cijenama od 5 do 50 tisuća eura, a premijerno će biti predstavljene i pente na plin.

Organizator sajma Vicenco Blagaić iz Profectusa, ove godine nije imao financijsku podršku Grada Splita odakle mu je stigla tek moralna potpora zbog neizglasavanja proračuna i dozvola za korištenje šetnice koju su sami platili. Stoga im je gradonačelnik Baldasar izrekao priznanje na upornosti uz nadu da će iduća godina biti bolja.

Sajam je otvorio župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja najavljujući projekte izgradnje nautičkih luka, kao i onih sportskih i komunalnih.

- Županija provodi 15 takvih projekata, a za koji dan se očekuje uporabna dozvola za luku u Makarskoj koja će raspolagati sa 110 nautičkih vezova uz 3500 kvadrata uređene rive. Pred krajem je i projekt luke u Supetru s 50 nautičkih vezova, a u fazi je ishodovanje građevinske dozvole za luku u Omišu. Radi se na projektima u Jelsi i Starom Gradu, a uz sve to, kreditiramo izgradnju 96 brodova minikruzera koje uključuju 600-njak novih radnih i korištenje domaćih brodogradilišta - rekao je župan.

Prema dosadašnjim saznanjima, nautički turizam je u porastu, sve više je gostiju naročito iz Zapadne Europe koji su zainteresirani za čartere, a temeljem svega toga, nužna su nam ulaganja u pristaništa i marine, rečeno je na otvaranju sajma.

U reviji 'Otvoreno more' koja je u prodaji do četvrtka 6. travnja, nalazi se besplatna kupon-ulaznica za sajam. Inače cijena redovne ulaznice je 30, a za vikend 40 kuna.


'Sezona počinje u siječnju'

Uz Monachus, domaće predstavnike na nautičkom sajmu čini Ven-Zorana, firma 21-godišnje Zorane Neveščanin koja je hrabro preuzela odgovornost obiteljske brodogradnje iskusnog proizvođača malih plastičnih brodica marke Ven oca joj Zorana Neveščanina.

- Tradicija je to u obitelji već 37 godina, a sada sam ja preuzela na sebe proizvodnju brodova. Imamo pogon u Dujmovači sa desetak zaposlenih i planiramo se razvijati. Sezona nam je počela već u siječnju, a imamo jako puno narudžbi pa smo prilično zadovoljni. To su plastični brodovi od 4 do 10 metara za koje su dosta zainteresirani domaći kupci posebice za Ven 590, a sve više izvozimo. Evo sad imamo neke ponude iz Švedske i Švicarske - zadovoljno će mlada poduzetnica.

#CROATIA BOAT SHOW

Izdvojeno