StoryEditor
Morekupači se uzbunili

Kod dalmatinskog otočića snimljen neobičan morski stanovnik: mještani tvrde da čudno biće dugo nisu vidjeli, biolozi objašnjavaju ima li razloga za zabrinutost

Piše PSD
27. kolovoza 2019. - 13:39
shutterstock_1191696061

U akvatoriju Elafita pojavio se neobičan morski stanovnik koji u naše more zaluta tek s vremena na vrijeme. Kako javlja Morski.hr, mediteranska meduza (Cotylorhiza tuberculata) pojavila se u većem broju, a primjerak promjera 30-ak centimetara snimio je Vlado Odribožić dok je sa skupinom turista plovio prema Šipanu i Mljetu. Iako tamošnji stanovnici tvrde da mekušca prepoznatljivog po specifičnom obliku koji podsjeća na jaje 'na oko' nisu vidjeli godinama, stručnjaci kažu da nema panike.

– Nije to ništa neuobičajeno, kao kod svake druge vrste organizama to se ciklički događa svakih nekoliko godina. Neka vrsta poput ovih meduza bude u prolazu u većim brojevima pa se ljudi prestraše. Njihove migracije su prolazne, i, osim malo straha kod ljudi, neće ostaviti nikakvih drugih posljedica – objasnio je za Morski.hr morski biolog Petar Baranović, dobro upoznat s morskim svijetom jer je skoro svaki dan u ribama sa svojom kočom.

Institut za oceanografiju i ribarstvo već je pisao o ovoj neobičnoj vrsti meduze. Promjera su tridesetak centimetara, najuočljivije na oko 1 m dubine. Ova se vrsta uobičajeno javlja krajem ljeta, često praćena ribicama koje se skrivaju ispod klobuka. Za ljude su uglavnom bezopasne, slaba reakcija se može javiti kod osjetljivih osoba, poručuju iz Instituta.

Vrsta živi u cijelom Sredozemnom moru, endemična je, hrani se planktonom, najčešće se nalazi na otvorenom moru, a ponekad nas počasti i susretom u obalnom dijelu Jadrana. Njezin gladak povišen klobuk okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje. Uglavnom, riječ je o spektakularnim primjercima dobroćudne autohtone meduze u kojima jednostavno treba uživati, piše Morski.hr koji donosi i snimku koju možete pogledati u nastavku.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 01:50