StoryEditor
MoreNemojte se kupati u Moluntu

Koće u more izbacile ribu koja nije za prodaju, kupači ostali šokirani kad su zaplivali među uginulim životinjama

16. kolovoza 2018. - 12:23

Nakon ovotjednog zagađenja akvatorija Molunta sitnom ribom izbačenom iz koćarica, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije izvijestilo je o onečišćenju plaže Moluntu i preporučio kupačima da izbjegavaju kupanje na plaži.

– Nakon dojave o iznenadnom onečišćenju mora 14. kolovoza, Zavod je uzorkovao more za kupanje na plaži uz autokamp Monika u Moluntu. Prilikom terenskog obilaska plaže i uzorkovanja mora u popodnevnim satima primjećeno je veliko zamućenje mora, masne nakupine i biljni otpad. Analiza uzorka mora je u tijeku. S obzirom na loše stanje mora ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavjesti – izvijestili su iz Zavoda.
Nakon što su koće u more izbacile hrpu sitne ribe koja nije za prodaju, kupači su ostali šokirani kad su zaplivali među uginulim životinjama. Neki od njih su se samoorganizirali u prikupljanju i zbrinjavanju ribljeg otpada koji je dijelom plutao, a dijelom završio na obali.
Procjenjuje se da je na taj način prikupljen dbar dio od između 300 i 400 kilograma nelegalno istovarene ribe.
Molunat je posljednjih sezona postao privezište za desetke ribarskih brodica iako za to nema ni minimum potrebne infrastrukture. Mještani su dosad u više navrata prosvjedovali protiv noćnog brujanja motora i stihijskog sidrenja koća, no ispuštanje uginule ribe u akvatorij prelilo im je čašu strpljenja, pa se nadležnima u županijskim lučkim vlastima obratio i načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Uklanjanje ribljeg otpada nije u nadležnosti konavoskog komunalnog redarstva, dok se očitovanje odgovornih iz Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije tek očekuje. Inspekcijska služba Ministarstva poljoprivrede također odgovara mukom. Nakon incidenta sa sitnom ribom, broj koćarica ispred Molunta se značajno prorijedio.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 13:21