StoryEditor
MoreProjekti županijske Lučke uprave

Kaštelanima 150 novih komunalnih, a Boljanima 150 nautičkih vezova; Evo kada kreću radovi i koliko će sve skupa koštati

Piše Sandra Barčot
14. studenog 2018. - 14:47

Do kraja studenoga trebala bi se dobiti građevinska dozvola za izgradnju lučice u Kaštel Starom.

Glavni projekt je okončan, čeka se građevinska dozvola i u siječnju 2019. godine trebali bi početi radovi na investiciji vrijednoj 40 milijuna kuna. Pa ako sve bude po planu, za dvije godine Kaštelani bi imali 150 novih komunalnih vezova na raspolaganju, te uređeni lukobran kojim bi se "zaštitila" nova luka.

Ujedno se za mjesec dana čeka i okončanje sanacije mula u Kaštel Lukšiću, a novac za ove radove osiguran je iz EU fondova. Radi se o 300.000 kuna.

Sve to je najavio Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, kao i skoru realizaciju proširenja i luke Bol.

– Sve suglasnosti za projekt smo dobili, no, moram priznati, zbog proceduralne pogreške još ne možemo početi tražiti dozvole. Naime, na Županijskoj skupštini smo naveli zajedno gradnju i luke Vis i luke Bol, pa smo morali samo pravno odijeliti jedan projekt od drugoga i tražiti suglasnost vijećnika za te izmjene, što su vijećnici i izglasali. Sve kako bi se projekt "papirnato" priveo kraju – pojasnio je mladi čelnik županijske Lučke uprave, iznoseći i ove podatke:

– Dozvole bismo trebali imati u proljeće 2019. godine, te nakon turističke sezone, na jesen, krenuti s radovima. Boljani bi dobili novih 150 nautičkih vezova, a kako je upravo ta luka na južnoj strani Brača trenutno među deset najboljih luka po prihodima, ovim proširenjem će sutra sigurno biti među "top pet" županijskih luka nautičkog turizma što se prihoda tiče.

Inače, prihodi od lučkih pristojbi i naknada su za 10,5 posto uvećani 2017. godine u odnosu na sezonu 2016., budući da se minule godine utržilo čak 41,3 milijuna kuna. Kako je najveći dio u blagajnu Lučke uprave uplaćeno od strane nautičara i brodara, ukupno 23,2 milijuna kuna, što je povećanje za 12 posto, i ne čude nova ulaganja upravo u nautički turizam.

Samo u 2017. godini započeto je ili dovršeno ukupno 11 investicija u vrijednosti 29 milijuna kuna. Radi se o izgradnji ili rekonstrukciji luke u Rogaču, Supetru, Jelsi, Starom Gradu, Trogiru, Hvaru i Pučišćima, te sanaciji luka u Marini, Zaostrogu, Jelsi i Supetru.

#VEZOVI#BOL#KAŠTELA#LUČICE

Izdvojeno

08. srpanj 2020 08:48