StoryEditor
MoreOhrabrujući rezultati monitoringa

Kaštelani mogu uživati, more na plažama izvrsne kakvoće

30. kolovoza 2018. - 22:06

Prema rezultatima posljednjeg uzorkovanja, more je izvrsne ili zadovoljavajuće kakvoće na svim kaštelanskim plažama na kojima županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo provodi nadzor.

Naime, nova ispitivanja kakvoće mora nakon provedene analize pokazuju da je more na sedam plaža bilo izvrsne kakvoće, dok je na četiri plaže dobilo ocjenu "zadovoljavajuće". Pritom ni jedno od omiljenih kupališta Kaštelana nije dobilo ocjenu dobre ili nezadovoljavajuće kvalitete.

Uzorci mora uzeti su na jedanaest plaža u razdoblju od 9 do 11.30, a njima je utvrđeno kako je ono izvrsne kakvoće na Kampu u Kaštel Gomilici, Baletnoj školi u Kaštel Kambelovcu, Puntici (Poštanskom) i kupalištima Šulavy te "Miljenko i Dobrila" u Lukšiću, ispred hotela "Palace" u Kaštel Starom, kao i na Resniku.

Zadovoljavajuće ocjene dobile su plaže Gojača u Sućurcu, Torac u Gomilici, Đardin u Starom i štafilićke Gabine, koje su i inače u svih proteklih sedam uzorkovanja pokazivale izvrsnu kakvoću. S obzirom na to da su djelatnici Zavoda na terenu utvrdili kako kod spomenika u Novom, gdje je uzorkovanje bilo pokrenuto ove sezone, zapravo nije prava plaža, posljednja dva puta uzorci nisu ni uzimani.

Ako se u obzir uzme da se u vrijeme uzorkovanja temperatura mora kretala oko 25,5 stupnjeva, uz slab istočni vjetar i od 30 do 33 Celzijeva stupnja u zraku, rezultati su, moglo bi se zaključiti, i više nego dobri, što znači da i dalje možemo bezbrižno uživati u ljetnim radostima.

Gotovo je identična situacija s kupalištima na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje je od ukupno 160 uzetih uzoraka njih 151 pokazalo izvrsnu kakvoću, četiri su dobila dobru ocjenu, a preostalih pet zadovoljavajuću.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 21:57