StoryEditor
MorePJESNIČKA DUŠA

Kapetan duge plovidbe izdao zbirku pjesama: Nema s morem cile-mile, nit' na Zemlji takve sile

3. veljače 2017. - 11:50

"Nema s morem 'cile-mile',
nit' na Zemlji takve sile"


Kapetan duge plovidbe Dalibor Skejić oduvijek je znao što želi. Ploviti, jer ploviti se mora. Dvadeset i devet godina već jede kruh sa sedam kora.

Ali nešto kapetan Skejić nije mogao ni slutiti, a to je da će u zrelim godinama postati pjesnik.

- Pjesnik?

- Pjesnik!

- Prije nekih desetak godina dogodilo se da sam na brodu bio sam s Indijcima, nisan ima s kim prozborit našu rič, pa san sija i napisa pismu – sve tako lakonski veli kapetan, kao da je pjesmu napisati lak zadatak.

A kada je otkrio da može i zna redati stihove, onda se više nije mogao zaustaviti. Sada je sve njih složio na jedno mjesto i nazvao ih "More priča". Prva knjiga kapetana Skejića ugledala je svetlo dana u izdanju naše "Slobodne Dalmacije", a on ju je osim riječju – uresio i vlastitim crtežem. Svestran neki kapetan.

- Ovo je zahvala mojem moru, jer sve što imam more mi je dalo – veli.

Dok upravlja velikim LNG brodovima, dok obilazi svjetske luke i pritom u srcu nosi suprugu i troje djece koji u Splitu žive, kapetan puno čita, niti jedan žanr mu stran nije, pa je, pretpostavlja, i to bio okidač ovom njegovu pisanju. Amaterskim ga zove, a daleko je to od amaterskoga.

- Čudan je život! U školi mi je balun bija sve, a školu odradi da si slobodan. A sad kroz ovo san dušu otvorija svitu. Prijatelji mi se čude, ne viruju da san sve to ja napisa – smijemo se s kapetanom

- Ali dobro je to, zamisli kolikima život prođe a da ne otkriju sebe – zaključuje.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 12:55