StoryEditor
MoreSUSTAV UPOZORENJA

Kako nastaju divovski valovi

Piše Ž.S.
30. siječnja 2017. - 16:15
valovi rogue 3

Iz starih zapisa znamo da su pomorci kroz stoljeća kazivali o divovskim valovima koji gutaju brodove i šalju ih na dno. Međutim, u te štorije je malo tko vjerovao, a pretjerivanjem su nazvana i izvješća francuskog znanstvenika Julesa Dumont d’Urvillea koji je 1826. u Indijskom oceanu opisao valove visine 33 metra. Brojna oceanografska i matematička istraživanja u 20. stoljeću nisu dokazala postojanje orijaških valova, ali je rečeno da mogu nastati jednom u 10.000 godina.

No, sve se promijenilo 1. siječnja 1995. godine, kada je u platformu Draupner u Sjevernom moru udario val visine 25,6 metara. Platforma nije ozbiljnije oštećena, ali su svi njezini mjerni uređaji potvrdili da golemi valovi ipak postoje. Sve dileme oko toga jesu li valovi ubojice stvarnost ili izmišljotina, nestale su 2000. godine. Tada su, naime, znanstvenici na britanskom istraživačkom brodu RRS Discovery u prolazu Rockall zapadno od Škotske izmjerili stalne valove od 18,5 m, od kojih su neki dosezali čak 29,1 metar.

Sada znamo kako su divovski valovi morski fenomen koji nastaje kada se poklopi nekoliko faktora, što uključuje jake vjetrove, kurente i nelinearne pojave. S obzirom na to da mogu biti izuzetno opasni čak i za moderne velike brodove, stručnjaci s Tehnološkog instituta u Massachusettsu uz pomoć satelita rade na stvaranju sustava upozorenja koji će zapovjednicima dvije ili tri minute prije dojavljivati o pojavi valova-monstruma i tako smanjiti rizik od havarije. 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 01:33