StoryEditor
MoreU PRODAJI NOVI BROJ 'OTVORENOG MORA'

Kako je tuna smijenila kraljicu srdelu?

Piše PSD.
8. travnja 2019. - 14:33

Stoljećima je srdela bila najpopularnija jadranska riba, ali rastom standarda i kulinarske kulture njezinu je krunu preuzela plavorepa tuna koju sada u kavezima uglavnom hrane sa srdelom. Zbog velike potražnje i izlova budućnost tune bila je ozbiljno ugrožena, ali je zbog rigoroznih mjera zaštite u Sredozemlju proteklih godina zabilježen lagani oporavak. Kako doći do divlje domaće tune, tko je uopće smije loviti i zašto najveći dio završi na stranim tanjurima, istražujemo u razgovoru s domaćim ribarskim stručnjacima.
Što povezuje srdelu i brodske motore, Otvorenom moru je otkrio iskusni upravitelj stroja Damjan Mihanović, komentirajući otkazivanje sva četiri motora norveškoga kruzera Viking Sky, o čemu su pisali svi svjetski mediji. Manje je poznato kako se zbog novih tehnologija motori sve češće kvare, pa smo istražili moguće uzroke.
O štetnom utjecaju ispuha tih plovećih resorta nema smisla posebno pisati, ali dobra strana kruzera je što ne zagađuju obalno more. To je u doktorskoj disertaciji dokazao Dubrovčanin Žarko Koboević, godinu dana analizirajući more u uvalama na jugu Hrvatske. Rezultati laboratorijske analize su pokazali kako su nautičari najviše krivi jer fekalne vode ispuštaju tamo gdje ne bi smjeli. O kojim je uvalama riječ, možete pročitati u novom broju Otvorenog mora.
Ususret sezoni regata, poznati jedriličar Krešimir Đakulović analizira natjecateljske formate i odgovara na vječno pitanje: Tko jedri, momci ili novci?
Naš sudski vještak Damir Višić komentira pojavu folija kao ekološku zamjenu za tradicionalne premaze protiv obraštanja, a ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo pojašnjava može li se na ribarnici prepoznati jesu li kamenice ispravne za jelo.
Uz testove danskoga glisera Rand 27 Supreme, koji su projektirali hrvatski inženjeri, i poljskog avangardnog fishera Sting 730 FT, u novom broju pročitajte korisne ribolovne savjete Šime Duvančića, kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića i Renata Baretića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijim novinama za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

Izdvojeno

13. srpanj 2020 09:21