StoryEditor
MoreRAJ NA RIVIJERI

Joško Roščić: Baška Voda bit će jača od Monte Carla

Piše Nina GLUČINA
16. prosinca 2016. - 21:00

Baška Voda uskoro postaje centar elitnog turizma, kruzeri i megajahte bit će usidreni u novoj nautičkoj luci, koja će utjecati na produženje predsezone i posezone. Ovako sažet glasi, otprilike, trenutni plan Joška Roščića, načelnika općine Baška Voda.

Radovi na izgradnji luke nautičkog turizma su u punom zamahu, investitor je Općina, a samo prva faza radova, koja je već završena, i druga koja se trenutno izvodi, "teže" oko petnaest milijuna kuna. Trenutno se gradi glavna zgrada u luci koja će u sebi sadržavati restoran koji će s terasom imati 260 sjedećih mjesta. U zgradi će biti i dvorana za prijeme te uredi, a na vrhu lukobrana će se smjestiti ostakljeni kafić sa stotinu sjedećih mjesta te nekoliko trgovina. Međutim, to nije sve jer uz glavnu zgradu bit će izgrađene i još dvije pomoćne.

– U jednoj zgradi bit će svlačionice i prostorije za nautičare, a druga će biti namijenjena za sport, točnije baškovoške jedriličare i veslače – veli Roščić i ističe kako je najzanimljivije to što će na vanjskoj strani lukobrana biti izgrađen gat dug čak 120 metara.

– Nekome će ovo možda biti čudno, ali zamisao je da u Bašku Vodu dolaze megajahte i kruzeri srednje veličine. Imat ćemo nešto što trenutno nema nitko na Jadranu. U ovoj godini bit će osigurano i veliko parkiralište, a luka će biti dovedena na razinu od četiri kategorizacijske zvjezdice – ponosno nam o novom projektu govori načelnik Roščić.

Inače, sredstva za prvu i drugu fazu izgradnje osigurala je Općina i Luke Baška Voda, a za opremu i gat Općina namjerava dignuti kredit u iznosu od deset milijuna kuna.

– S ovim projektom formirana je i nova firma "Luke Općine Baška Voda" u koju spadaju Luke Baška Voda, Promajna i Krvavica, koje će biti objedinjene u jednu tvrtku. U novu tvrtku pripadaju također i općinski prostori – Omladinski dom, stadion NK Urania, škola u Bastu koju smo doveli na razinu sa smještajnim kapacitetima, konoba u Bastu i kafić "Riva". Tvrtka će otprilike imati od trideset do četrdeset stalno zaposlenih. Plan je da ima godišnji proračun negdje oko 50 milijuna kuna, što je proračun jednog grada srednje veličine – kaže Roščić, koji naglašava i to kako će na lukobranu i nakon izgradnje kompleksa ostati mogućnost parkiranja oko tristo automobila, što je vrlo važna stvar, pogotovo u vrijeme turističke sezone.

Načelnik općine Baška Voda sa sigurnošću nam kaže i kako će svi radovi, osim izgradnje gata, biti završeni do sredine travnja. A izgradnja gata počet će nakon nadolazeće turističke sezone i trajat će najmanje dvije godine.

– Ovo je luka koja se nalazi praktički u centru Baške Vode i ona će dignuti samu razinu usluge, a posebnu važnost imat će u predsezoni i posezoni. Očekujemo da će sredinom travnja na otvorenju zgrade prisustvovati premijer Andrej Plenković – otkriva nam baškovoški načelnik.

Ali to nije sve što se radi u ovoj općini na Makarskoj rivijeri. Većinski zahvaljujući nepovratnim sredstvima i dijelom sredstvima Općine Baška Voda, radi se i na izgradnji davno najavljene kanalizacije Krvavica – Bratuš.

– Investicija je vrijedna šest milijuna kuna. Općina je napravila projektnu dokumentaciju, ishodila građevinsku dozvolu i zajedno s Vodovodom Makarska, čiji smo vlasnici 19 posto dionica, kandidirala projekt za međunarodna sredstva. Dobili smo čak 5.400.000 kuna nepovratnih sredstava za izgradnju. Planirano je da radovi do 1. svibnja budu kompletno završeni – kaže Roščić i dodaje kako je u međuvremenu iskrsnuo još jedan "projekt".

– Na prostoru između Bratuša i Krvavice su stare vodovodne mreže od salonita. Pružila nam se prilika pa ćemo i njih promijeniti radi zdravlja stanovnika – otkriva nam za kraj načelnik Roščić.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 16:20