StoryEditor
MoreDOBRO JE ZNATI

Jednostavan trik za uspješno varaličarenje: grabljivice vole osmice

Piše Šime DUVANČIĆ
9. kolovoza 2018. - 17:12

U ribolovu povlačenjem mamca, kako trollingom, panulavanjem, tako i spinningom, ili špinanjem, nerijetko se dogodi da ribe prate, ali ne napadaju mamac sve dok ga ribolovac ne počne izvlačiti iz mora, kod same obale, odnosno plovila. Zašto je to tako i što tada učiniti?
Ribe prate, a ne napadaju mamac osobito često u doba godine kada su najmanje aktivne, te pri dobroj vidljivosti kada mogu primijetiti neprirodno ponašanje mamca, sumnjive boje varalice, prebrzo ili presporo povlačenje… Ako je to tako, zašto onda ribe napadaju u posljednji trenutak, kada mogu vidjeti ribolovca?

Dva razloga

Iskusni varaličari tvrde da se to događa zbog dva razloga. Prvi je što se pri vađenju mamca iz mora mijenjaju njegov kut i brzina kretanja, posve različiti od onih tijekom povlačenja. To riba najčešće tumači kao odlučan, konačni pokušaj bijega mamca, pa ga napada. Drugi razlog je što se mamac približava čovjeku kojeg riba doživljava kao suparnika i želi ga preduhitriti!
Bez obzira jesu li to pravi razlozi zbog kojih ribe mamac ponekad napadaju u posljednjem trenutku, ili je u pitanju nešto treće, na to treba biti spreman! No, još je bolje ribu isprovocirati da napadne barem malo ranije.
Najbolji način za to je prisiliti mamac prije izvlačenja na nekoliko neuobičajenih pokreta, posve različitih od onih koje je činio tijekom dotadašnjeg povlačenja. Iskusni špineri preporučuju tzv. osmicu.
Osmica se najlakše izvodi pomoću štapa. Treba ga položiti prema moru, a ako se lovi iz plovila, vrh treba gurnuti u more. Zatim, kao što je prikazano crtežom, pokretima vrhom štapa lijevo-desno treba ispisati veliki broj 8, i to je to! Nije nimalo teško, a najčešće pomaže. Također, iako napad ribe treba očekivati tijekom cijelog pisanja, on najčešće uslijedi kad mamac iznenada krene u jednu ili kad se okrene u drugu stranu.

Tijekom izvođenja osmice treba voditi računa o tome na koliku je snagu podešena kočnica role, pogotovo ako je osnovna struna višenitna. Naime, osmica se izvodi s vrlo kratkom strunom, pa ako je kočnica prejaka, kad udari velika ili jaka riba – puca štap. Zato kočnicu treba pritegnuti tek toliko da se može zadati učinkovita kontra, nakon čega njezini diskovi moraju proklizati. U takvoj situaciji je manje oštar štap od velike koristi, štoviše, savitljiviji je najbolje rješenje u lovu iz plovila, kako špinanjem, tako i panulavanjem.
Također, u lovu iz plovila, nakon napada tijekom osmice, riba često bježi pod plovilo. Ako kočnica ne proklizava, a štap se ne savije, najčešće se gubi plijen i štap! Posebno se to događa kod napada škarma, strijelke, lubina i ostalih snažnih i brzih grabljivica. Kada napadnu blizu, treba ih pustiti da izvlače strunu dok se ne umore. Privlačiti ih treba polako i oprezno jer će još nekoliko puta pokušati bijeg.
No, često ni osmica ne pomogne. Tada treba promijeniti mamac, tip ili dekor varalice, odnosno mjesto ribolova.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:31