StoryEditor
MoreDANAS U POMORSKOM MUZEJU

Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina torpeda

1. prosinca 2016. - 16:02
muzejj

Danas se u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu u 18 sati otvara izložba "Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda", kojom muzej završava godinu dviju velikih obljetnica u sjećanju na događaje iz 1866. poput Viške bitke, koji su ostavili duboke tragove u hrvatskom i svjetskom pomorstvu.

Najnovija izložba posvećena je jednom od najvećih tehničkih dostignuća 19. stoljeća - torpedu, oružju koje je promijenilo način pomorskog ratovanja. Pozornica tog povijesnog čina bio je upravo Jadran, točnije hrvatski grad Rijeka, a pokretač jedan Hrvat.

Za prigodu 150. obljetnice nastanka torpeda autori izložbe Petra Blažević i Ljubomir Radić oblikovali su preuređen postav, koji slijedi povijest torpeda od neobične i teško ostvarive ideje u začetku pa do trijumfalnog uspjeha.

Uz brojne dijelove torpeda posjetitelji će moći vidjeti prve te posljednje primjerke torpeda nastale u riječkoj tvornici, kao i jednu lansirnu cijev. Izloženi su i atraktivni prototipovi iz najranijih eksperimentalnih faza, koji splitsku zbirku torpeda čine prvorazrednom u svjetskim relacijama na području najranije povijesti ovog oružja. 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:07