StoryEditor
Moremorsko iznenađenje

Iskusnog hvarskog ribara iznenadio neobičan ulov: 'Nitko nije znao o kakvoj je vrsti riječ'; Misterij razriješili stručnjaci iz Splita

Piše Mirko Crnčević
13. veljače 2019. - 09:44
trnobokan_plosac_jelsa1-110219

Premda se dugi niz godina bavi malim obalnim ribolovom, Miko Županović iz Jelse još nikad nije ulovio njemu nepoznatu ribu.

A kad je u kasnim noćnim satima, loveći ribu sa svojim rođakom, u blizini uvale Pokrivenik na otoku Hvaru ostima pogodio nešto slično šarunu, lici i gofu (felunu), pitao je svoje kolege o čemu je riječ, no ni oni nisu znali.

– Riba je bila teška oko 2,5 kilograma, zdepastog oblika, ovalno spljoštena. Blijedosive je do zelenkaste boje, a zadnji dio bočne crte prati joj žuta pruga.

Nismo znali je li jestiva, iako se moj zet Marko junačio i rekao da će je on prvi kušati. Ipak sam se za svaki slučaj informirao u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, gdje su mi rekli da je riječ o trnobokanu ploscu, odnosno šnjurku – kaže ovaj Jelšanin.

Ulovljena riba najbliži je srodnik šaruna, koji povremeno obitava u južnim dijelovima Jadranskoga mora. Može narasti do 10 kilograma težine i 70 centimetara dužine, a živi na svim vrstama dna i u cijelom obalnom pojasu, od površine do čak 100 metara dubine.

#RIBA#HVAR#RIBOLOV#TRNOBOKAN PLOSAC

Izdvojeno

30. lipanj 2020 06:55