StoryEditor
Moreprovedbene uredbe

Hrvatskim ribarima EU odobrila rad s mrežama potegačama i malim plivaricama

Piše Hina
2. studenog 2018. - 19:23

Europska unija je hrvatskim ribarima odobrila rad s mrežama potegačama i malim plivaricama, čime se ponovno omogućava rad za više od stotinu plovila koja koriste male plivarice ili mreže potegače te zadržavanje tradicionalnih ribolovnih alata i načina ribolova, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede. 

U službenom glasilu Europske unije objavljene su provedbene uredbe kojima se odobravaju izuzeća od odredbi Mediteranske uredbe za ribolov malim plivaricama (ciplarica, palamidara, oližnica, igličara) i mrežama potegačama (girarica, migavica, šabakun, oližnica). Objavom ovih dokumenata završen je višegodišnji proces tijekom kojeg je Republika Hrvatska tražila izuzeće od odredbi Mediteranske uredbe, a koje su onemogućavale korištenje ovih ribolovnih alata na tradicionalan način, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Tomu su, kako se objašnjava, prethodila znanstvena istraživanja i prikupljanje argumentacije koja je uobličena u Plan upravljanja. Planovi upravljanja su zajedno s derogacijama odobreni još ove zime, no tek objavom provedbenih uredbi moguće ih je stvarno implementirati u nacionalno zakonodavstvo.

"Ribolov će se odvijati prema strogim pravilima kojima je bilo potrebno udovoljiti za odobravanje derogacija, isključivo na tradicionalnim lovištima i za ribolov ciljanih vrsta. Na taj način neće doći do povećanja ribolovnog napora ni dodatnog ugrožavanja priobalnih resursa ili staništa, već će se osigurati nastavak ribolova u onim okvirima i obimu u kojima je bio i prije ulaska u EU. Iako je proces dobivanja derogacija bio izuzetno složen, ovim se ponovno omogućava rad za više od stotinu plovila koja koriste male plivarice ili mreže potegače, ali i zadržavanje tradicionalnih ribolovnih alata i načina ribolova koji su desetljećima prisutni na Jadranu te njihovo prepoznavanje u zakonskoj legislativi Europske unije", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

U priopćenju prenose i izjavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da "poznavatelji ribarskih prilika znaju koliki je posao odrađen da bi se dobila ova izuzeća i koliko je sloge i suradnje bilo potrebno da se izborimo za svoju tradiciju, baštinu i način života".

"Ovo je najbolji primjer koliko smo zajedno jaki i koliko nam je stalo do očuvanja naših vrijednosti. Kapa dolje svima koji su godinama radili na ovome", izjavio je Tolušić.

#RIBARI

Izdvojeno

07. srpanj 2020 00:14