StoryEditor
MoreŠKOTLANĐANIN IZ PETE GARDIJSKE

Hrvatski branitelj vesla preko Atlantika

Piše HGZ
2. veljače 2017. - 13:44
martin00

Hrvatski branitelj Martin Cruickshank u namjeri da prevesla Atlantski ocean (od otoka Gran Canaria iz skupine Kanarskog otočja do otoka Barbados iz skupine Malih Antila) u zračnoj udaljenosti od 4819 km (2602 morskih milja)  u čamcu (koji nema jedra, niti izvanbrodski motor) prošao je više od polovice toga puta.

Martin Cruickshank rođen je Škotskoj gdje je stekao vojnu naobrazbu. U jesen 1991. godine dragovoljno dolazi u Istočnu Slavoniju, gdje se je uključio u obranu Vinkovaca  i Hrvatske od agresije tzv. JNA i četničkih postrojbi. Dragovoljac je Domovinskog rata. Pripadnik je vukovarske 204A brigade i 5. gardijske brigade SOKOLOVI.

Jedan je od nosioca obuke u tim postrojbama, a bio je  veliki uzor svojim suborcima u vojničkom ponašanju, odgovornosti i izvršenju povjerenih mu zadaća. Sudjelovao je i borbenim akcijama u Bosanskoj Posavini, kao i na Južnom bojištu. Jedan je od nosioca obuke u gardijskom Središtu za specijalističku obuku dočasnika u Šepurinama kod Zadra. Hrvatski je državljanin, oženjen i živi u Velikoj Gorici.

Cijeli život je posvetio vojničkom pozivu i ekstremnim sportskim aktivnostima. Veslanje preko Atlantskog oceana mu je životni izazov. Ovaj izazov ostvaruje u suradnji sa svojom sestrom  Fenella McAlister. Martin vesla pod zastavom Republike Hrvatske, a Fenella pod zastavom Ujedinjenog Kraljestva. Njihov čamac nosi i simbolični naziv  Fifty/Fifty.

Ovaj poduhvat prati i o njemu izvješćuje međunarodna organizacija  The Ocean Rowing Society International. Ukoliko uspije u svom poduhvatu Martin i njegova sestra će sigurno ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Daljnje napredovanje Martina možete pratiti klikom miša na poveznicu:
http://www.oceanrowing.com/Martin_Cruickshank/dist2016.htm

Izdvojeno

07. srpanj 2020 07:43