StoryEditor
MoreBrak Lumbarda i brak Grmeni

Groblje antičkih brodova

Piše Sandra Barčot Snimio: Božo Vukičević/CROPIX
14. studenog 2016. - 16:16

Ljepotu i tajne koje brakovi kriju u šibenskom arhipelagu, otkrio nam je Marin Cvitan iz Ronilačkog centra “Posejdon” iz Tribunja s bazom u Žirju. Naime, pred samim ulazom u Nacionalni park Kornate, onaj s južne strane, nalazi se brak Lumbarda.
- Brak ima dvije glave pa je prvi uron na maloj dubini od nekih 5 do 6 metara gdje obavljamo sidrenja, a najviša mu je točka na 25 metara – počeo je priču Marin o zidu, koji gledajući prema Italiji, vanjska se strana spušta do 20 metara, a kada krenete roniti prema Kornatima, desnom stranom tog morskog zida ima pad i do 55 metara.
  Nakon nekih 50 metara praćenja zida dolazi se do nevjerojatne točke!
- Na samom zidu stoji uspravno antičko sidro. Prekrasna je ta slika - na rubu morske vertikale stoji sidro stoljećima kao zacementirano. Odmah ispod sidra otkrili smo i jednu pećinu, no u ovom zaronu išli smo dalje nastavivši roniti uz zid, prateći njegove konture do jedne udoline gdje se nalaze ostaci povećeg broja amfora, kao i jedan top – nabraja dalje Cvitan, pojašnjavajući kako je ta dolina 50-ak metara udaljena od sidra, od broda koji se još u antičko doba nasukao na brak i tonući rasuo po zidu.
 Nastavak zarona dovodi vas u plićak od nekih 20 metara, te iako sam zaron nije naporan i kompliciran nije preporučljiv početnicima. Zaron i obilazak zida traje oko 45 minuta, a brak je prepun i ribljeg fonda koje se skrivaju u rupama po zidu. Ima tu i škrpina, no najviše ronioce oduševljava posejdonija sa svojim bojama i raskošnim cvjetovima.
- Drugi brak Grmeni nalazi se ispred Žirja gdje su otočići, njih četiri imena Škoji. Prema jugu je brak na dubini od tek 3 metra  gdje se obavi sidrenje, a više pozicija ima za sami zaron. Dio je taj koji je okružen zidovima, a najinteresantniji je uron u rano jutro kada ima najviše svjetla na toj poziciji – precizira Marin podatke i o ovom morskom zidu, koji je zbog plićine u svojoj najvišoj točki bio u antici pravo groblje brodova. 
- Brojne havarije su se tu zbile pa ima dosta rasutih sidara, no ovdje je zaron jedinstven zbog grmova gorgonije. Ronili smo pred velikim zidom koji je znakovit po tome što mu je strana izbačena ukoso. Znači baza samog zida je uža nego glava zida, sam vrh zida, kao da je netko kuću ukoso namjestio u moru. I na tom ukoso zidu svoje mjesto našli su grmovi gorgonije, raskoš njene žarke, ljubičaste boje jedinstvena je slika koje skrivaju morske dubine – rezimirao je Marin Cvitan i ovaj brak koji među svojim usjecima krije bogatu morsku floru i faunu.   

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 01:30