StoryEditor
MorePOMORSKO DOBRO NA UDARU

Gradonačelnica Supetra: Nasipanje obale je divljaštvo! Marijan Dužić: Nisam budala, skupo sam platio tu zemlju!

8. ožujka 2017. - 19:28

Na društvenim se mrežama ovih dana vodi prava buna Supetrana protiv devastacije obale. Šalju fotografije, videa, komentare, svjedočeći o nasipima i bagerima na gradskim plažama. Što se ovo događa, pitaju se.

– Nije samo Druga vala u pitanju, devastacija je prisutna i na plažama Tri mosta. Građani nam se javljaju i negoduju. Riječ je o samovolji pojedinca, pustimo sad imenovanje, koji, tvrdeći kako uređuje plaže, uništava pomorsko dobro. "To su naše plaže", kaže.

Istina, za plažu Tri mosta on posjeduje koncesiju, ali za Drugu valu, ilitiga Gustirna luku, onu ispod kampa, koncesije nema. Uostalom, koncesija može biti za štekate, iznajmljivanje brodova, ležaljke, no plaža je plaža i ona nije privatna – objašnjava nam Željko Hrepić, predsjednik udruge "Za naš Supetar" koja se godinama glasno bori za prava Supetrana, posebno za zaštitu pomorskog dobra. Oni su i ranije upozoravali na problem koncesija i mogućnost ovakvog scenarija.

Kako su objasnili, koncesiju za te plaže posjeduju "Svpetrvs Hoteli". Oni su prionuli i na uređivanje plaže Druga vala, ispod hotelskog kampa, gdje je umjesto oštre škrape trebala niknuti plaža.

– Nitko nije protiv nasipanja ni uređivanja plaža – upozorava Hrepić, nastavljajući:

– Ali zna se kako se to radi. Pravdanje kako se u ovom slučaju radi o dohranjivanju plaža ne stoji jer nije riječ o prirodnom materijalu, nego građevnom! – objašnjava Hrepić.

Slaže se i Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

– Nasipanje obale građevnim materijalom je divljaštvo – kaže gradonačelnica.

– Pomorsko je dobro od općeg interesa države i zahtijeva veliku brigu, i zbog toga svaka intervencija na njemu zahtijeva posebne dozvole – dodaje gradonačelnica, objašnjavajući kako nije protiv uređenja plaža jer, na koncu, svake godine i Grad radi isto prije sezone.

– No, radimo to s godišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom i uz suglasnost Županije i lučkog kapetana. Nadalje, materijal mora biti prirodan, nasipaju se uglavnom riječni obluci – objašnjava gradonačelnica.

Upravo su stoga čitav slučaj i prijavili.

– Priča je počela prije pet ili šest dana, kada je komunalni radnik izišao na teren i na plaži Tri mosta utvrdio nepravilnosti. Prijavili smo slučaj lučkom kapetanu i nadležnom ministarstvu. Zatim smo zaprimili dojave građana vezane uz plažu Druga vala, koja nije pod koncesijom. Zvali smo lučkog kapetana iz Milne, uredovala je i policija. Na koncu je inspekcija obustavila radove i tražila da se prilože sve dozvole, ako ih ima. U suprotnom, za nekoliko dana trebalo bi doći rješenje o povratku plaže u prvobitno stanje, no, nažalost, mislim da to više neće biti moguće – kaže gradonačelnica.

Sukob Ivane Marković i Marijana Dužića, većinskog vlasnika "Svpetrvs Hotela", traje gotovo dugo koliko i njezin mandat. Svakako je veza neosporna. Gradonačelnica nema komentara na to, samo kratko kaže da je njegova izjava u medijima kako je …"to naša zemlja" neutemeljena jer, bez obzira na koncesiju, pomorsko dobro ne može pripadati pojedincu, nego svim građanima Hrvatske.

Vlasnika hotela, koji zapošljava veliki broj Supetrana i ostalih otočana, pitamo za njegovu stranu priče.

– Ovo je godina za izbore i to je dovoljno reći. Oni se više boje mene nego sebe i meni je to dodijalo. U svojem mandatu gradonačelnica ništa nije uložila u turizam. Uzmite u obzir da mi u hotelima zapošljavamo četiristo ljudi. Ma da i zapošljavamo dvadeset, zaslužujemo pažnju, a nas nitko od njih nikad nije posjetio. Smatram da je ovaj napad politička igra jer napadaju mene kako se ne bi gledali njihovi problemi – objašnjava mi Dužić.

– Što je s plažama?

– Plaže uređujemo kako i uvijek. Nikad nismo bacali smeće u more, niti ćemo, nisam budala. Sve je to politički čin. Oni bi se sada javljali kao spasioci turizma, a ne znaju što je turizam. Plaža ispod kampa naša je zemlja, ako je išta išlo u more, to je kamenje koje je bilo tamo. Uostalom, ondje nije definirano pomorsko dobro. Skupo smo platili tu zemlju i sada bi je oni htjeli natrag! Žive i rade kao prije trideset godina, a danas to tako ne ide – rekao nam je Dužić.

Dodaje i da ne razumije pobunu građana. Zašto bi išao protiv grada u kojem i sam živi?

– Zovu me Amerikanac, valjda misle da ću ja sve uloženo u Supetar odnijeti u Ameriku. Hoću li posađenu palmu izvaditi i staviti u airbus? Ne mogu razumjeti zašto je ta udruga uvijek protiv mene, jer napadajući mene napadaju i turizam i grad. Nikad nisam naškodio moru ili gradu u kojem živim niti bih to mogao učiniti. To je apsurdno! – zaključuje Dužić.


'Boljani, uz vas smo'

Ovom se pričom još jednom u vrlo kratkom razdoblju na Braču aktualiziralo pitanje upravljanja pomorskim dobrom.
– Pratimo što se događa na Zlatnom ratu i Boljanima pružamo podršku. Problem koji se javlja i tamo i u Supetru je jednak. Smatramo da pomorskim dobrom treba upravljati lokalna samouprava kojoj on pripada, a ne županija. Ne bi trebala biti županijska odluka tko će upravljati plažama. Koncesija se, napominjem, može izdati za štekate i ležaljke, ali plaža pripada svima – opominje Hrepić.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 06:22