StoryEditor
MoreHVARANIN PETI NA SVIJETU

Filip Jurišić: Sad sam ja ‘prva violina’ Mornara

7. veljače 2017. - 09:46
jurisic00

Nova godina odlično je počela za mladog jedriličara splitskog Mornara Filipa Jurišića. Na regati Svjetskog kupa u Miamiju zauzeo je peto mjesto u klasi Laser što mu je najbolji rezultat u karijeri. I što je posebno zanimljivo, odmaglio je našem srebrnom olimpijcu i svome klupskom kolegi Tonču Stipanoviću koji je u Miamiju zauzeo za njega loše 16. mjesto.

A tko je Filip Jurišić? Jedri za splitski Mornar, no nije Splićanin, već otočanin.

– Imam 24 godine. Jedrenjem sam se počeo bavit s devet godina, kada su me roditelji upisali u Mornarevu školu jedrenja. S obzirom da sam sa Hvara, gdje sam i pohađao osnovnu školu, na treninge sam sve do svoje četrnaeste godine putovao trajektom... – počeo je Filip svoju jedriličarsku štoriju.

Njegov je talent brzo prepoznat i sada ga se brusi kako bi na velikoj svjetskoj sceni krenuo stopama svog ranije spomenutog kolege Stipanovića.

– Već sam punih šest godina u programu treninga i regata uz Tonča Stipanovića i trenera Jozu Jakelića – kaže nam Filip.

Plodovi mora

I ima plodova, u američkom je akvatoriju bio peti u vrlo dobroj konkurenciji.

– U Miamiju sam prošli tjedan ostvario najbolji rezultat u svojoj karijeri, peto mjesto u na Svjetskom kupu. Nisam osvojio medalju, al’ mogu reći da sam zadovoljan cijelim raspletom regate od prvog do zadnjeg dana. Naime, prvi dan regate nisam najbolje startao, jednostavno to nije bio moj dan, te sam upisao dva loša ulaza od kojih samo jedan mogu odbacit. Unatoč svemu tome, kroz tjedan sam jedrio sve bolje i bolje te sam u predzadnjem danu upisao pobjedu, a u regati za medalje (prvih deset) sam u cilj ušao treći šta mi je i donijelo ukupno  peto mjesto. 

Otkrio nam je Filip i klupsku priču, kako je postao Mornarev “broj jedan”.

– Uz sve to sam ponosan što po prvi put u svojoj karijeri nosim prestižnu titulu “prve violine” kluba jer sam pobijedio svog klupskog kolegu Tonča Stipanovića, haha, to nam je u klubu poznata usmena titula koju mi jedan drugome dodjeljujemo...

Svjetsko prvenstvo u Splitu

Iz Miamija na Hvar, Filipa očekuje par dana zadovoljnog odmora.

– Sad idem do Hvara vidit’ familju i curu te već za tjedan dana idemo na Cipar kod našeg sparing partnera Pavlosa Kontidesa, koji tijekom godine trenira kod nas u Splitu, ali trenutno je ipak malo toplije južnije kod njega, tako da ćemo dolje provesti drugi mjesec kako bi se što bolje pripremili za nastavak sezone. 

A nastavak sezone bit će itekako zanimljiv, s kulminacijom u Splitu, u režiji Mornara imat ćemo priliku ispred splitske obale gledati najbolje svjetske laseraše.

– Za kraj ove sezone regata, kao cilj godine imamo Svjetsko prvenstvo u Splitu kojeg je organizator naš klub Mornar tijekom rujna.

Upitali smo Filipa i da prokomentira svoje izglede za plasman na Olimpijske igre 2020. godine. Težak je to put, Hrvatska će gotovo sigurno osigurati mjesto, no unatoč rezultatu u Miamiju, bit će teško preskočiti Stipanovića, a svaka zemlja po klasi ima samo jedno mjesto. Kao u filmu Highlander, “može biti samo jedan”.

– Ako me pitate za Tokyo, mislim da do tamo imam još puno regata odjedriti i treninga odraditi, te ovu regatu ne gledam nikako drukčije nego kao potvrdu da sam na dobrom putu da se za dvije godine borim za mjesto unutar nacije, pa ako zaslužim i na samim Olimpijskim igrama.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 12:09