StoryEditor
MoreJAPANSKI BRODSKI AKUMULATORI YUASA

Elektrolit u staklenoj vuni jamči veću izdržljivost

Piše PSD.
23. kolovoza 2019. - 15:00

Na hrvatskom su tržištu, uz domaću Munju, prisutni brojni svjetski proizvođači akumulatora, pri čemu su mnogi od njih razvili posebne programe namijenjene nautičarima. To se osobito odnosi na servisne i takozvane startno-servisne baterije, jer se te dvije skupine najčešće koriste na brodovima. Vrlo zanimljivu i inovativnu ponudu upravo u tome segmentu razvila je i ugledna japanska tvrtka Yuasa, čije su baterije posljednjih godina i kod nas dostupne zahvaljujući riječkoj tvrtki PLR. Riječ je o vodećem svjetskom proizvođaču akumulatora, koji upravo obilježava stotu godišnjicu postojanja, što je dostatna preporuka vrhunske pouzdanosti i kvalitete njihovih baterija. Kao i činjenica da, uz automobile, motocikle, podmornice, avione i brodove, one napajaju i strujne krugove Međunarodne svemirske postaje.

Tri aduta

Program akumulatora Yuasa za plovila nosi oznaku Marine, a najnoviji su aduti u tom segmentu baterije YBX Active Marine i Marine GM (Glass Matt), te superiorne baterije PRO-SPEC, koje spadaju u profesionalnu liniju. One su namijenjene najzahtjevnijim nautičarima, te jahtama i plovilima iznad 34 stope koja imaju puno potrošača i na kojima se boravi dulje vrijeme. Sve su robusno konstruirane kako bi izdržale izazovne morske uvjete, ne zahtijevaju održavanje, otporne su i na jake vibracije, te dizajnirane na način koji im omogućuje duže periode izvansezonskog mirovanja – što je tipično za brodove – bez štetnih posljedica.
YBX Active Marine je baterija namijenjena za startanje motora i servisno napajanje plovila, a zanimljiva je i po tome što ima dvostruke priključke (kleme) za spajanje dodatnih servisnih potrošača, poput bow thrustera. U ponudi su modeli od 80, 90 i 100 Ah, s tim da Yuasa jamči da mogu izdržati 230 ciklusa pri pražnjenju od 50 posto, što je izniman rezultat u kategoriji olovnih baterija s elektrolitom. To je vidljivo napisano i na samoj bateriji, što će uskoro biti novi standard označavanja akumulatora u EU-u, a Yuasa ga je već primijenila. Broj ciklusa pri određenoj razini pražnjenja je, naime, jedino pravo mjerilo trajnosti i kvalitete akumulatora, pa će ova nova obveza za proizvođače kupcima omogućiti da točno znaju što kupuju i da usporede cijene u istoj kategoriji.

Staklena vuna i elektrolit

Akumulatori Marine GM (Glass Matt) na sebi imaju i oznaku Deep Cycle, koja ukazuje na dodatno povećanu sposobnost cikličnog punjenja i pražnjenja. To je rezultat inovativnoga korištenja Glass Matt tehnologije, koja se koristi i kod AGM akumulatora. No, dok je kod njih elektrolit potpuno apsorbiran u staklenu vunu koja se nalazi između ćelija (Apsorbed Glass Matt), Yuasa je kod ovog modela dio elektrolita ostavila u tekućem stanju, pa on nema u imenu oznaku Apsorbed. Zbog tog slobodnog dijela elektrolita, baterije Marine GM dobile su veću veću izdržljivost i otpornost na više temperature i jake struje punjenja, što su inače mane standardnih AGM baterija, pa su odlično rješenje za brodsku upotrebu, servisnu i startnu. Izrađuju se u varijantama od 140, 185 i 230 Ah, što ukazuje na jaku servisnu moć, kao i podatak da Yuasa za njih jamči 750 ciklusa pri 20 posto ispražnjenosti.
Spomenuli smo i superiorne PRO-SPEC baterije, koje spadaju u profesionalnu liniju Yuase. One su iznimno kvalitetne i izdržljive budući da mogu ostvariti čak 1250 ciklusa uz pražnjenje do 50 posto kapaciteta. Zbog toga i jesu namijenjene većim brodovima i jahtama, jer je zbog brojnih potrošača potrošnja energije kod njih veća, no zbog iznimne trajnosti birat će ih i zahtjevniji nautičari na manjim plovilima.

Dugoročna računica

​Cijena u startu im je oko 1000 kuna viša u odnosu na akumulator Marine GM od 140 Ah, budući da PRO-SPEC model od 150 Ah stoji 3225 kuna, no kako u korištenju mogu ostvariti dvostruko dulji radni vijek, ta se početna investicija na kraju isplati. Naravno, onima koji mogu financijski izdržati veće početno ulaganje.
Kako bilo, sve tri spomenute linije Yuasinih akumulatora za nautičare vrlo su zanimljive i nedvojbeno će, zahvaljujući visokoj japanskoj kvaliteti, biti njihov sve češći izbor. Kažimo na kraju da se cijene YBX Active Marine akumulatora kreću od 1221 kuna za model od 80 Ah, dok za najjači model Marine GM baterije od 230 Ah treba izdvojiti 3841 kuna. (O.M.)

Izdvojeno

06. srpanj 2020 13:05