StoryEditor
MoreTAMNA STRANA MASOVNOG TURIZMA

Dubrovnik među šest svjetskih destinacija koje su uništili kruzeri

Piše Gordan Jelavić
7. prosinca 2016. - 10:34

Među svjetskim destinacijama koje su uništili kruzeri nalazi se i Dubrovnik, prenosi Dubrovački vijesnik. Portal Matadornetwork.com objavio je tekst "Šest svjetskih destinacija koje su uništili mega kruzeri" u kojem pišu o šteti koju nanose veliki kruzeri od zagađenja ispuštanjem otpadnih voda u lukama do utjecaja na kulturu življenja u malim gradovima.
Na prvom mjestu uništenih je Venecija, jedan od gradova najviše oštećenih turizmom općenito, gdje su veliki putnički brodovi odigrali veliku ulogu u stvaranju neodrživog broja turista u Veneciji. Na drugom je mjestu Dubrovnik.
"Kao i Venecija grad Dubrovnik jednostavno nije dizajniran nositi se s tolikim volumenom kruzera koji 'zalijevaju' grad svakih nekoliko dana. U prirodno brežuljkastom gradu, turisti se autobusima prevoze iz moderne luke u Stari grad i nazad svaki dan, i odnose daleko stari Grad. Osim toga, broj turista koji posjećuju Dubrovnik potaknuo je mještane na iznajmljivanje svojih domova i apartmana, ostavljajući malo traga hrvatske kulture u ovom, jednom od najboljih turističkih mjesta", piše ovaj portal.
Uz Dubrovnik i Veneciju na popisu destinacija koje su uništili krizeri su Belize, Aljaska, Antartika i Svalbard u Norveškoj. Rješenje ovog problema, piše portal, moglo bi biti u ekološki svjesnim kompanijama s malim brodovima zahvaljujući kojima bi ekološki svjesni putnici u ugrožene luke mogli voditi i nove generacije

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:46