StoryEditor
Morejeste li ih vidjeli uživo?

Da vam nismo rekli što je, biste li pogodili? Nedavno nas je začudila invazija ovih morskih bića, a čini se da im se ovdje sviđa, pogledajte snimku...

Piše T.S.M.
3. listopada 2019. - 00:32
koca_galebovi-070108

Prije mjesec-dva pisali smo o bobuljcima, vrsti morskih bića koja se u našim vodama poprilično rijetko viđaju u većem broju pa je njihovo masovno otkriće u hvarskom i bračkom akvatoriju izazvalo zanimanje javnosti. Bobuljci (Tremoctopus sp.) su, podsjetimo, vrsta hobotnice koja se od 'običnih' razlikuje po veličini i izgledu, ali i po životnim navikama - umjesto da se drži dna, radije slobodno pliva.

Neobična morska bića preplavila splitski akvatorij: između Hvara, Brača i Šolte primijećena najezda rijetko viđenog stvorenja, ribari zatečeni količinom

Međusobno se razlikuju i muški od ženskih primjeraka: ženski imaju strukturu sličnu plaštu koju, kad se osjete ugroženima, rašire kako bi djelovale veće.

 


Na Facebooku splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo našli smo snimku bobuljka zabilježenu u uvali Basina na Hvaru na kojoj možete vidjeti malenu bobuljku koja je vjerojatno prvi put vidjela ljude. 

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 20:24