StoryEditor
MoreVLAGA I GLJIVE

Brodske madrace zimi je najbolje odnijeti na kopno

Piše PSD.
4. veljače 2020. - 10:36
MADRACI BROD 1
rgx time: 3.0994415283203E-5

Brodski ležajevi i kreveti dio su opreme koji se često smatra riješenim problemom nakon prve kupnje i ugradnje, odnosno nabavljanja plovila s već ugrađenim posteljama. Takav se stav obično proteže i na njihovo redovito održavanje, pa se uglavnom sve svede na povremeno prozračivanje, dok u sezonskim radovima na brodu madraci na posteljama često ostanu zaboravljena stavka. Možda i zbog toga što ih na kraju sezone mnogi prekriju nekom dekom, pa izgledaju uredno i ne zovu na dodatni posao.
Naravno da to nije nimalo dobar stav, jer riječ je o dijelu opreme na kojem provodimo duge sate sna i odmaranja, pa je iznimno važno da su u dobrome stanju i da ih se redovito provjerava, održava i osvježava. U protivnom, ako ih se zapostavi i tretira s nemarom, madraci na krevetima, koje god vrste bili, s vremenom će postati skladište plijesni i raznih štetnih mikroorganizama koji će kvariti i zagađivati ugodan san spavača na njima.
Neprijatelj je vlaga
Kada je riječ o materijalu izrade, većina brodskih ležajeva i kreveta na starijim brodovima, ali i na novima koji ne spadaju u skuplju kategoriju, napravljena je od neke vrste spužve. Napretkom tehnologije, posljednjih godina sve više novih brodova ima madrace koji su posebno dizajnirani za korištenje na plovilima i u morskim uvjetima. Pritom se u izradi vodi računa o materijalima koji dobro dišu i ne upijaju vlagu, ali i o unutarnjem sastavu madraca koji sprječava razvoj plijesni. No, bio brodski madrac izrađen od obične spužve ili spadao u najkvalitetnije suvremene modele, njegovo redovito održavanje preduvjet je da ostane zdrav za spavanje i u dobroj kondiciji.
​Naravno, kao i u slučaju mnogih drugih dijelova brodske opreme, najveći neprijatelj zdravlja brodskih madraca je vlaga. Kako ona koju upijaju iz tijela osoba koje na njima spavaju, tako i ona okolna, koja je na brodu puno veći problem nego kada je riječ o kućnim madracima. Dijelom zbog toga što su plovila uglavnom cijelu godinu na vezu, a to znači okružena morem i stalnim vlažnim isparavanjima, a dijelom i zbog kondenzacije, koja je u kabinama brodova vrlo izražena. Osobito zimi, kada su temperaturne oscilacije velike, a vlažnost zraka često visoka.
Takav spoj nepovoljnih uzroka vrlo štetno djeluje na brodske madrace, koji će nužno upijati vlagu iz okoliša, a to je prvi čin u stvaranju plijesni ako se redovito ne poduzimaju potrebne zaštitne mjere. Jedna od njih svakako je postsezonska priprema madraca za zimovanje. Njezin najvažniji dio svakako je skidanje madraca s kreveta, njegovo iznošenje u kokpit ili na palubu broda, te temeljito prozračivanje.
​Suhi prostor
​Prethodno je potrebno navlake s madraca skinuti i dobro oprati, ako su napravljeni tako da je to moguće. Ako pak nisu, tada je dobro cijeli madrac temeljito usisati, a potom njegovu površinu obrisati vlažnom spužvicom na kojoj je neko prikladno dezinfekcijsko sredstvo ili blagi deterdžent, po mogućnosti ekološki. Nakon toga madrac treba dobro osušiti i prozračiti, pa tek potom ići na sljedeći korak. Najbolja je opcija za zimovanje brodskih madraca njihov boravak na kopnu.
Dakle, ako imate prostorne mogućnosti za njihov smještaj na neko suho mjesto poput veće ostave, to će im nedvojbeno najviše goditi i sačuvati im dobru kondiciju za iduću sezonu. Ako pak nemate pogodan prostor za takvu operaciju, što je puno češći slučaj, ostaje vam brodska opcija. Tada je najbolje prozračene i osušene madrace dignuti s kreveta i postaviti ih na zgodno mjesto u kabini na nož. Tako će zrak oko njih moći nesmetano kolati, zbog čega će im unutarnja suhoća biti veća, a plijesan će se teže stvarati.
Dodatna pomoć u očuvanju njihove suhoće je postavljanje u kabinu kutije s kristalima za odvlaživanje zraka (i njezino povremeno mijenjanje), jer će na taj način vlaženje zbog kondenzacije biti znatno manje. Ako sredstvo za odvlaživanje sadrži i neki miris, najbolje lavande ili ruzmarina, vaš će madrac ostati i svjež, bez uobičajenog mirisa ustajalosti ili tufine koji se stvara u zatvorenim prostorima. Tijekom zime bilo bi vrlo korisno, osobito za sunčanih dana, povremeno temeljito prozračiti brod, što će svakako dodatno pridonijeti očuvanju dobre kondicije madraca, ali i mnogih drugih dijelova brodske opreme. (M. Š.)

#BRODSKI MADRACI

Izdvojeno