StoryEditor
More163. Oxford vs. Cambridge

Bomba iz Drugog svjetskog rata zamalo minirala Boat Race

Piše IZ LONDONA MISLAV RADIĆ
5. travnja 2017. - 12:17
rgx time: 3.0040740966797E-5

Nakon prošlogodišnjeg poraza, posada Oxforda uspjela se "osvetiti" pobijedivši u 163. tradicionalnoj utrci veslačkih osmeraca između dva najpoznatija britanska sveučilista. S ovom pobjedom Oxford je došao korak bliže izjednačenju, s ukupnim omjerom s 82:80 za Cambridge – jedne godine je odlukom sudaca proglašeno neriješeno. Osim muških posada, već treću godinu zaredom na isti dan održava se i utrka ženskih posada u kojoj su uvjerljivom razlikom pobjedu odnijele veslačice Cambridgea.

Na sam dan utrke bilo je upitno hoće li se ona uopće održati zbog pomalo bizarnog razloga. Naime, dan prije, na površini rijeke Temze pronašli su neaktiviranu bombu iz Drugog svjetskog rata. Iako su svi u prvi tren pomislili da je riječ o neslanoj prvoaprilskoj šali, vijest je bila istinita. Srećom, bomba je na vrijeme uklonjena te je utrka mogla početi.

Više i od nogometa?!

Ima nešto u ovoj utrci što je mnogo važnije od sportskog segmenta. Fenomen utkan u tradiciju rivalstva koja datira još od 1829. i prve povijesne utrke. Fascinantno je vidjeti koju razinu pozornosti privlači ova utrka, koja u sportskom smislu znači jako malo. Unatoč činjenici da je Engleska kolijevka nogometa te da pet londonskih klubova nastupa u Premier ligi, zbog same veličine grada teško se po ulicama može primjetiti da se igra neka utakmica. Kada je pak u pitanju Boat Race, situacija je sasvim drukčija. U podzemnoj možete čuti ljude kako o tome pričaju, konobar u kafiću vas pita "idete li danas na Boat Race", prijatelji s posla, fakulteta, svi se dogovaraju oko toga gdje

će gledati utrku – na startu kod mosta Putney ili na cilju Chiswick bridgea. Utrka predstavlja društveni događaj te na neki način i blagdan na kojem se slavi britanski identitet.

Treba svakako dodati da je već drugu godinu zaredom utrka održana u humanitarnom tonu. Naime, financijska institucija "BNY Mellon", koja je dugogodišnji sponzor, lani je donirala svoje sponzorstvo udruzi "Cancer Research UK", neprofitnoj organizaciji koja sakuplja sredstva za istraživanja malignih bolesti.

Dolaskom na start utrke imate što vidjeti: stotine novinara, fotoreportera, helikopter iznad staze... Pubovi su puni, toči se alkohol svih vrsta, tisuće ljudi stoje uz rijeku tražeći idealnu poziciju kako bi vidjeli uživo sraz vječnih rivala. Uz stazu je moguće vidjeti ljude svih profila, ali oni koji najviše upadaju u oči su "alumniji" dva konkurentska sveučilišta. Često u odijelima, s prstenima "collegea" na ruci. Jako je bitno imati odjeću u boji koja ističe pripadnost sveučilištu. Dok je "oxford blue" azurno plava, boja Cambridgea je tirkizno plava, a bivši studenti će svoju boju istaknuti kroz bilo koji komad odjeće – košulju, džemper, šal itd..

Nakon same utrke, obje posade odlaze na zajedničku večeru nakon koje slijedi party u kojem jedni slave, a drugi tuguju i već planiraju osvetu.

Splitska delegacija

Ove godine, predvođeni bivšim veslačem Oxforda, te britanskim reprezentativcem i vlasnikom olimpijskog zlata Lukom Gruborom, utrku je posjetila posebna delegacija iz Splita. Razlog posjeta je snimanje dokumentarnog filma o utrci Oxforda i Cambridgea, ali ne samo o Boat Raceu, već i o Regati sv. Duje koja se već 14 godina održava u Splitu, na blagdan njegova sveca. Cilj filma je snimiti priču o tome koliko je utrka u Splitu Novinar Matej Sunara i snimatelj Jakov Matić intervjuirali su bivše i sadašnje veslače, koji su im pričali o tome kako im je utrka u Splitu postala sastavni dio sezone te koliko im je prirasla srcu.

Za one slabije upućene, osim Boat Racea i nekoliko službenih utrka, ova u Splitu je jedino mjesto na koje dolazi najjači sastav obje posade, zajedno s cijelom ekipom legendarnih veslača. Iako je utrka na Rivi, na kojoj sudjeluju legende Gusara, Oxforda i Cambridgea ponajprije revijalnog karaktera, manje je poznato da se na veslačkoj stazi u Spinutu održava i prava utrka, u kojoj se prvi sastavi Oxforda i Cambridgea natječu sa splitskim, ali i drugim najjačim sveučilištima iz cijelog svijeta. Ako uzmemo u obzir čast koju imamo, da se takav događaj održava u Splitu, zanimljiva je činjenica da bi jednogodišnji budžet "Snježne kraljice" osigurao realizaciju Regate sv. Duje za sljedeće 52 godine! Na ovaj događaj Splićani, i ne samo oni, imaju zašto biti ponosni te mu u svakom smislu predati više važnosti.

 

Izdvojeno