StoryEditor
More200 sudionika iz 10 zemalja

'Najribarskije misto na svitu' opet na karti top-ribolovnih destinacija: otvoren osmi 'Big game Komiža'

18. srpnja 2019. - 02:30

Raskošnim vatrometom a zatim i nastupom glazbenika moćnih glasova “4 tenora” u srijedu navečer otvoreno je ovogodišnje osmo međunarodno nadmetanje u ribolovu na velike trofeje “Big game Komiža 2019.”

Flota od 30 brodova s preko dvjesto sudionika iz deset zemalja pripremna je za trodnevno natjecanje u ribolovu na tune, iglune, iglave, luce, lampuge, a oni najbolji izborit će i vizu za odlazak na svjetsku smotru “big gamaše” koja se održava dogodine, 2020. godine, u Costa Rici.

- Zadovoljstvo mi je otvoriti ovu značajnu sportsko-turističku manifestaciju, koja se održava u “naribarskijem mistu na svitu”. Gradiću koji je povukao I najviše sredstva iz EU fondova u Hrvatskoj u svojoj kategoriji, što sve daje novi zamašnjak otoku - istaknuo je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je i otvorio događaj koji je itekako vratio Komižu na kartu turističke ribolovne destinacije.

Čelnik Splitsko-dalmatinske županije, govorio je i u svoje ime, ali i u ime državne tajnice Marije Vučković, koja je trebala biti u Komiži ispred Ministarstva poljoprivrede, no spriječena je zbog jednog poprilično veselog razloga – u srijedu navečer najavljeno je njeno “avancavanje” na mjesto ministrice poljoprivrede, pa je ostala u Zagrebu umjesto najavljenog dolaska na Vis.

Pohvali ove organizacije koja u Komižu dovede na pet dana i strane i domaće ribolovce, što je izuzetno važno za turistički razvoj grada na južnoj strani Visa, izrekao je i Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, dok je odazivom i reakcijom na samu manifestaciju prezadovoljna gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

No najviše razloga za slavlje može imati organizacijska “alfa i omega” "fishinga" na velike morske trofeje, bivši državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić, jer osim ugošćavanja najboljih posada u big game ribolovu, Komižani su početkom godine osnovali i Sportsko ribolovni klub Komiža, sve kako bi sačuvali tradiciju svojih predaka, u nešto modernijem ruhu a to je – ribolov!

- Čestitam vam na trudu, a posebno na edukaciji mladih, budućih ribolovaca – istaknuo je dr. Đuro Marinović, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza za ribolov na moru.

Što se orara samog nadmetanja tiče ritam ribolova je uobičajeni, lovi se četvrtak, petak i subotu od 8 ujutro, do 17 sati, kada su posade na moru, pa u 20 sati slijedi vaganje ulova, a zatim i dobra zabava na komiškoj rivi.

U četvrtak će se Komižani i njihovi gosti zabaviti uz nastup Giuliana i grupe Diktatori, dok je za petak i dobru glazbu zadužen band Kopito, a u subotu nakon svečane dodjela nagrada najboljih ribolovcima, slijedi nastup grupe Magazin.

Uz događanja na bini, komiška riva bit će i mjesto za degustaciju gdje će se održavati Sajam autohtonih otočnik proizvoda, dok je subota jutro rezervirana za one najmlađe – djeca od 7 do 14 godina isplovit će na falkušama, tradicijskim plovilima komiških ribara, u svoj ribolov. U svoj "litlle game"...

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 03:21