Mišljenja Vijesti i konteksti

Vijesti i konteksti

Višnja Starešina

Pravna država za baku Bosu i policajca Nikolu

vijesti i konteksti

Lakše se diše i mirnije spava. Kako i ne bi kad je u posljednjih desetak dana pod bat hrvatske pravne države dolijalo dvoje opasnih prijestupnika i potencijalnih zločinaca: umirovljenica Bosiljka Kovačević i policajac Nikola Kajkić. Svaki od ta dva slučaja odlučnog obračuna pravne države s prijestupnicima, devijantnim pojavama i neprijateljima u našim redovima zanimljiv je na svoj način.

I Google Maps jedva pronalazi baku Bosu (86) iz Visuća, ličkog zaseoka izvan glavnih cesta, negdje između Udbine i Gornjeg i Donjeg Lapca, u kojem živi tek nekoliko desetaka stanovnika, uglavnom Srba i mahom starijih. Ali nije baka Bosa umakla pozornosti mobilne jedinice carinske inspekcije, hrvatskim specijalcima za otkrivanje gospodarskih prijestupnika. Slučaj naoko može izgledati bezazlen. Ali oko vara. Dakle, urodile baki Bosi prošlog ljeta šljive, a ovih joj dana u posjetu došla i kći iz Srbije.

Pa odlučiše ispeći rakiju. Posudiše kotao od susjeda i već su pekle drugu rundu kada u Visuć stiže mobilna carinska inspekcija. I pravo na baku Bosu. Uhvatiše je usred nedjela i raspališe joj 600 kuna kazne zbog neprijavljenog pečenja rakije. I još k tome 1488 kuna obavezne trošarine, jer je baka Bosa odmah priznala da bi ona i prodala koju litru rakije da malo podeblja mirovinu od 1400 kuna.

Nakon što je slučaj bake Bose iz Visuća ipak našao put do medija, očekivala sam da će ovo do apsurda dovedeno prekomjerno granatiranje u ime pravne države i europskih propisa doživjeti glasnu osudu. I nadasve sam očekivala snažnu reakciju ovlaštenog zaštitnika slabih i ranjivih, predstavnika manjina, osobito srpske manjine – Milorada Pupovca. Slučaj je kao stvoren za pokazivanje svih njegovih retoričkih vještina. Ima li ranjivije kategorije od bake Bose, Srpkinje iz sve praznije Like, koja u devetom desetljeću nekako preživljava u zaseoku usred ničega, s mirovinom od 1400 kuna, a onda je hrvatska pravna država progoni i kažnjava zbog kotla šljivovice?

'Uljanik' ne dirati!

Kako je to prokušani majstor retorike samo mogao iskoristiti. Podsjetiti, primjerice, na to da hrvatska pravna država nije do danas primijetila kamo su nestale milijarde državnog novca "provučene" kroz "Uljanik", da nije otkrila što stoji iza velikih istarskih investicija na Kajmanske Otoke i jesu li te neobične investicije možda u vezi s izvlačenjem novca iz "Uljanika". A uspjela je zaskočiti baku Bosu u Visuću, usred ničega, za kotlom rakije. Nisam dočekala da gospodin Pupovac uzme u zaštitu baku Bosu, onako snažno kako on to umije. Možda zato da ne naškodi svome zagrebačkom koalicijskom partneru Plenkoviću na izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije? Možda zato što baka Bosa u konačnici nije ničija, dok su dečki iz "Uljanika", ipak, u konačnici "naši dečki"? U svakom slučaju, Njegova Ranjivost M. Pupovac odlučila je ne dirati u Liku, nego se obračunati s maškarama u Kaštelima, jer su se, zamislite, usudile njega obući u krnju i spaliti na kraju karnevala. Maškare, pa se usudile rugati se i ismijavati!?

Slučaj suspendiranog vukovarskog policajca Nikole Kajkića dolazi iz drugog spektra hrvatske pravne države, iz njezina samog središta. Policajac Nikola postao je sumnjiv kada je počeo istraživati zločin na Ovčari na način na koji to nitko dosad u hrvatskom policijskom i pravosudnom sustavu nije (u)činio. Nije se uklopio u beogradski obrazac kaznenog progona ratnih zločina, prema kojem su za sve zločine nakon pada i okupacije Vukovara krivi neorganizirani, nekontrolirani i pijani četnici. Policajac Nikola naišao je i na organizaciju zločina, na zvijezdu petokraku iznad kokarde, na JNA i njezinu obavještajnu službu KOS, ali i na dosad nerasvijetljene uloge nekih uglednika poput aktualnog vukovarskog dožupana i važnog člana Pupovčeva SDSS-a Đorđa Ćurčića. I, nakon suspenzije, prošli tjedan stigla mu je i optužnica. Koliko se dade iščitati iz medijskih objava: okrivljen je da je u policijskoj bilješci lažno napisao kako je razgovor s jednom svjedokinjom obavio u policijskoj postaji, a znao je da ga nije obavio u policijskoj postaji! I eto ti optužnice. Nije mi poznato da je u hrvatskom Državnom odvjetništvu i policiji itko ikada optužen ili disciplinski kažnjen zato što su od suđenja za ratne zločine napravili sprdnju, što nisu prepoznali, istražili niti kazneno progonili ni jednu operaciju JNA i KOS-a, što su sustavno svodili velikosrpsku agresiju na građanski rat… Jer su bili pragmatični. Znali su da se "Uljanik" ne smije dirati. Jer to su ipak naši dečki.

I sad ti budi maškara u pravnoj državi u kojoj su baka Bosa i policajac Nikola dežurni i glavni krivci. Ili se usudi sprdati se s Njegovom Ranjivošću.

Naslovnica Vijesti i konteksti