Mišljenja Parangall

Parangall

HEMENDEX Reset 2

Izvođač:
HEMENDEX
Album: Reset 2 (Geenger Records)
Ocjena: ****

Nije nam trebao Hemendex da bismo spoznali kako su osamdesete apsolutno “in”. Popis najavljenih zagrebačkih koncertnih gostovanja na kojemu su i George Michael s prtljagom Whama! i Human League i Hurt, zorno pokazuje da na kresti “novog vala” zanimanja za osamdesete jednako uspješno surfaju i povampireni veterani i novodobni obnovitelji zvukovnice electro popa.

O post-punk produkciji osamdesetih, bez koje se ne može zamisliti materijal većine protagonista “nove scene” s obiju strana Atlantika, da se i ne govori. Hemendex, koji su netom objavili svoj drugi EP naslovljen “Reset 2”, sjajno se uklapaju u takovu glazbeno-žanrovsku križaljku, no nazvati ih pukim sljedbenicima kurentnog trenda, bilo bi apsolutno pogrešno. Oni se, naime, ne naslanjaju niti šlepaju za jednim konkretnim uzorom, već više no uspješno prizivaju atmosferu i neke pametno posvojene, ali autorski temeljito razrađene, postupke predšasnika iz osamdesetih.

Među njima i pionira electro-minimalizma poput Suicidea (u sjajnoj “Reset This Place”) uz maštovita kolažiranja “arhaičnih” analognih i digitalnih sintesajzera. Oni – baš kao i njihovi specifični zvučni efekti i “kolorit” – u brojevima poput sjajnog “brzaca” nazvanog “Milk With Satan”, jamče istodobno dobro poznatu i iznenađujuće svježu zvučnu sliku. Dokazujući i unutar svake skladbe i unutar EP-ja/mini albuma u cjelini da “manje je više”, Hemendex su složili odličan plesni pop koji osim u diskoteci vrlo dobro funkcionira i kao “autonomni” glazbeni komad posve emancipiran od plesnog podija.

U odličnoj “Have A Nice Weekend” uspješno se, recimo, sintesajzerska zvukovnica širi s maštovitim post-punk gitarama koje dodatno nabrijavaju zvuk i temi daju gotovo pa himnički karakter. “Reset 2” zaključuje ništa slabija “Microscope”, skladba koja bi se, baš kao ostatak albuma, mogla gurnuti uz bok i najvećim globalnim facama obnoviteljskog synth-pop zvuka kao bitnog odsječka “inteligentne” indie-pop scene nove dekade.

Preporuka je stoga bezrezervna jer riječ je o rijetko potentnom bandu koji će oduševiti i ako uz njega plešete, vozite ili ga slušate zavaljeni u udobnoj fotelji.
Naslovnica Parangall