Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Duh Sveti napokon i u Cetinskoj krajini

Na vijest da je papa Frane na Svijećnicu 2. veljače imenovao mons. dr. Antu Jozića nadbiskupom i nuncijem u Bjelokosnoj Obali, zazvonila su zvona u njegovoj rodnoj župi Trilj, kao i ona u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Kako i ne bi kad je ta vijest značila i da je ponosna Cetinska krajina napokon dobila biskupa.

Od davnine je sinjski kraj obilovao duhovnim zvanjima, i danas je iz toga bazena gotovo stotine časnih sestara i svećenika, međutim, do ovog Jozićeva imenovanja, nije poznato da je neki biskup bio podrijetlom iz Cetinske krajine.

Kad sam o ovoj temi razgovarao s jednim kolegom mons. Jozića, koji je rodom iz obližnjih Košuta, don Josipom Dukićem, u šali mi je rekao kako se napokon Duh Sveti probio kroz Kozjak i Mosor.

Jer, godinama se već s nestrpljenjem očekivalo da neki kandidat iz Sinja i okolice bude uzdignut na biskupsku čast, no za biskupe su bili imenovani svećenici iz Kaštela, Vranjica, Neretve, Poljica...

Šalu na stranu, Duh Sveti po Cetinskoj krajini – što se tiče duhovnih zvanja – djeluje ne samo godinama, već desetljećima i stoljećima. Sigurno ste čuli ili pročitali da neki svećenik ili časna sestra nosi neko od ovih prezimena: Dukić, Delić, Mateljan, Klapež, Prcela, Kodžoman, Vučković, Vuleta...

Narod je tamo od davnine vjernički, osobito pobožan Gospi Sinjskoj. Obitelji su po pravilu brojne potomstvom i gotovo da nema kuće iz koje nema osobe Bogu posvećene. I Jozićeva obitelj je mnogobrojna, on je osmo dijete od ukupno jedanaest braće i sestara.

Mons. Ante Jozić ima čast da će po Božjoj providnosti biti prvi biskup podrijetlom iz Cetinske krajine. Vijest da ga je papa Frane imenovao nadbiskupom i nuncijem zapravo je bila i očekivana.

O tome je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu ovih dana govorio dr. don Tonči Matulić, profesor moralne teologije i donedavno dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, koji je bio ista generacija s Jozićem u splitskoj Bogosloviji, a prije dvije godine zajedno su u Trilju, s još petoricom kolega i nadbiskupom Barišićem, proslavili srebrni svećenički jubilej.

"Vijest bi bila da nije imenovan, e to bi bila vijest! Neke službe jednostavno stave čovjeka na taj kolosijek i prirodno je očekivati ovakav rasplet stvari pa se zahvaljujući Providnosti, zahvaljujući okolnostima, može i pretpostaviti neka iduća životna postaja", ustvrdio je Matulić.

Činjenica da je Jozić posljednjih godina bio na službi u Hong Kongu, gdje je predstavljao Svetu Stolicu i zacijelo je jedan od najzaslužnijih za potpisani sporazum s Kinom koji regulira imenovanje biskupa u toj zemlji, dovoljan je razlog da se ne iznenadimo ako don Antu u Splitu 1. svibnja za biskupa dođe zarediti kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svetoga Oca. Ili možda u Solinu, ako dotle bude završena nova bazilika na Gospinu otoku.

Naslovnica Međutim