Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Još jedno promašeno američko izvješće

Još je jedno izvješće State Departmenta odaslano širom svijeta. Ovaj put riječ je o stanju vjerskih sloboda u svijetu, ali se izvješće ne zadržava samo na naslovu, nego se upušta u ocjenu ljudskih, manjinskih, etničkih itd. prava i sloboda.

Ono dolazi baš u vrijeme žestokih etničkih sukoba u samom SAD-u i oživljavanja rasizma (najnoviji je izraz suprematizam) uz čak reinkarnaciju ozloglašenog Klu Klux Klana.

Na neki način i samo izvješće odiše baš tom supremacijom jedne velike sile nad malim zemljama i narodima po sistemu "pljuni i zalijepi", bez ikakve ozbiljnije analize uzroka i posljedica ili okolnosti u kojima se nešto događa.

Na veliko zadovoljstvo dijela domaćih medija i političara, Hrvatska nije prošla najbolje. Stoji tamo generalna ocjena o veličanju NDH i umanjivanju ustaških zločina te protusrpskim osjećajima. Argumenti?

Spominje se kako predstavnici židovske i srpske zajednice nisu nazočili komemoraciji u Jasenovcu, kao da im je to netko zabranio. Prozvan je Jakov Sedlar zbog filma o Jasenovcu, jer on ne potvrđuje zadanu, po mnogim istraživanjima isfabriciranu brojku od preko osamdeset tisuća žrtva Jasenovca. Zlatku Hasenbegoviću je još jednom stavljena ustaška kapa na glavu, koja to nije bila.

Napisano je za njega kako veliča ustaški režim, iako je on izjavio kako je to bilo jedno od najmračnijih razdoblja hrvatske povijesti. Odluku Županijskog suda o poništenju komunističke osude kardinala Alojzija Stepinca naziva se, valjda u ime vjerskih sloboda, u stilu srpske propagande, sramotnom.

Spominje se tu još nevraćena židovska imovina oduzeta za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali ne i ona oduzeta nakon tog rata.

Govori se o problemu povratka Srba bez uvažavanja silnih financijskih i političkih napora RH da se oni vrate uz povratak kuća, stanarskih prava, mirovina i državljanstava, unatoč svemu. Podatak o dvadeset napada na pravoslavne vjerske objekte uglavnom je izmišljen. Itd.

I kakvog sve to skupa ima veze s vjerskim slobodama, koje su u Hrvatskoj kao ništa drugo na visokoj razini? Zar muslimanska zajednica nije više puta istaknula da je njezin položaj u Hrvatskoj najbolji u odnosu na cijelu Europu?

Izvješće koje se odnosi na nju, oslonjeno na nekoliko zbrda-zdola nabacanih, banalnih, izmišljenih ili nategnutih primjera, vrlo je tendenciozno, žalibože površno, često čak lišeno svakog smisla.

Krojači tog materijala (valjda neki neupućeni službenik u ambasadi i nekoliko predstavnika nedobronamjernih udruga) kao da su htjeli sašiti haljinu bez dovoljno platna pa su ostali razgolićeni.

No, najzanimljivije je reagiranje Ministarstva vanjskih poslova. Umjesto žestokog, umjesto odbijanja ovakvog izvješća, ono samo kaže: primamo na znanje, trudimo se, bit ćemo bolji, servus, sluga pokoran.

Naslovnica ad hoc