Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Kalmetina objava kraja ideologije

Kako sada stvari stoje, dobit ćemo Vladu HDZ-a i HNS-a. Velikodušno je Andrej Plenković, ako je vjerovati Andri Vlahušiću, ponudio novim saveznicima sve što su tražili. Dobivaju mjesto potpredsjednika Vlade, tri ministarstva, nekoliko javnih poduzeća, uklonit će se sporna ploča u Jasenovcu, a nije isključena ni smjena Zdravka Marića zbog kojega je, kako se krivo misli, pukla koalicija HDZ-a i Mosta.

Novim savezom neće biti zadovoljni pristaše ni jedne ni druge strane. HDZ-ovi puntari za sada šute, njima je izgleda iznad svega važno rušenje Mosta na Neretvi, dok HNS-ovci od vrha do dna iskazuju snažno nezadovoljstvo. HDZ-ova vrhuška mora sada opravdati uvođenje u Vladu stranke koju je sama smatrala ljevijom od SDP-a, te koju je godinama nadahnjivala i udarala joj ideološki pečat Vesna Pusić, koja, doduše, više nije u igri, što može djelovati utješno.

Kao glasnogovornik nove platforme pojavio se, da se Vlasi ne dosjete, "desničar" Milijan Brkić te naglo uskrsli, pomalo zaboravljeni Božidar Kalmeta s nekoliko riječi punih hvale za "stručnjake"iz HNS-a, napomenuvši još kako ideološke razlike možda postoje, ali one nisu prepreka za suradnju!

Titovi poklonici

Vjerujemo kako ljudima osumnjičenim za veliku korupciju, koji su se obogatili na različite načine, ideologija nije važna. Njima je svakako jedino važno sačuvati stečeno i zaštititi se od sudskih progona. S druge strane kao partner stoji "tehnomenadžer", tajnik HNS-a Srećko Ferenčak, osuđen zbog malverzacija zemljištem.

Narodu je, međutim, ideologija kao sustav vrijednosti ipak najvažnija. Ideološke razlike, veli Kalmeta, možda postoje, a možda, zaključujemo, i ne postoje. Zar zaista HDZ-u, za kojega se glasuje baš zato što ga se doživljava kao tuđmanovsku, nacionalnu, demokršćansku, narodnjačku stranku (a što bi od HDZ-a još ostalo bez toga), nije važno to što vodeći ljudi HNS-a drže da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, što se nikada ne pojavljuju na obilježavanju vukovarskog stradanja, što im je Tito i dalje politički uzor i idol, što zagovaraju bezuvjetno pravo na pobačaj i homoseksualne brakove itd.

Članovi Predsjedništva HDZ-a, koji navodno nisu znali što je sve ponuđeno partnerima, sto posto su se opredijelili za novi savez. Uz Plenkovića, ako je suditi po glavama koje su mu virile iza ramena, glavni stratezi su bili bivši šef Mesićeva kabineta, propali kandidat za zagrebačkog gradonačelnika poznat po optuživanju HDZ-a za "konzervativnu revoluciju", predsjednik Sabora koji je dobar za svaku opciju, pa onda još veliki kombinator i stari lisac u njihovoj sjeni. HDZ je doista strukturiran po interesno-oligarhijskom principu koji logikom sigurnosti i osvojenih pozicija dovodi do bezuvjetnog klanjanja pred svakim vođom pa bio on i od bronce napravljen.

Naslovnica ad hoc