StoryEditorOCM

Zorica Kondža i župni zborovi razgalili duše koncertom na kraju božićnog vremena u Brelima

Piše PSD.
15. siječnja 2020. - 16:30
brelakoncert2

Na blagdan Krštenja Gospodinova na završetku božićnoga liturgijskog vremena, posebno je svečano bilo u župi svetog Stjepana Prvomučenika u Brelima.

Misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom Brela don Ivanom Kovačevićem predvodio je mons. Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije i župnik Jelse, koji je izrekao i prigodnu propovijed, u kojoj je sve nazočne potaknuo da sebi posvijeste datum svoga krštenja i da ga dobro zapamte jer to je dan našeg rođenja u milosti posvetnoj kad smo zapravo postali kršćani.

Poslije župne mise prvi put u Brelima, na poticaj orguljaša i umjetnika Ivana Peraka, te mo. Jure Šabana Stanića, voditelja župnog zbora, uz blagoslov župnika don Ivana Kovačevića održala se kulturna manifestacija, prigodni božićni koncert pod nazivom “Kad se Bog čovikon učini”.

‘Molitva za tebe’

Prvi je nastupio domaći župni zbor svetog Stjepana pod ravnanjem mo. Šabana Stanića s dvije prigodne božićne skladbe. Potom je svirala općinska limena glazba iz Baške Vode pod ravnanjem mo. Ivana Glibote Crnoga, a izveli su niz božićnih domaćih i stranih klasika, uz vokalnu solo točku Lucije Granić.

Treći po redu nastupio je župni zbor svete Cecilije iz Jelse koji je pod vodstvom mo. Slavka Reljića dao najveći obol ovome slavlju pjevajući na svetoj misi, a zatim su s nekoliko pjesama razgalili srca publike koja je dupkom ispunila župnu crkvu. Solisti su bili Darijo Belić bariton i Juraj Zaninović bas, a posebna gošća bila je splitska operna pjevačica, sopranistica Branka Stanić Pleština.

Na samom kraju veliku radost među sve okupljene donijela je estradna diva Zorica Kondža, koja je uz klavirsku pratnju supruga mo. Joška Banova izvela dvije njegove pjesme “Sretan ti Božić narode moj” i “Molitva za tebe”, a zajedno s Kondžom pjevali su svi nazočni u crkvi.

Na kraju programa prigodno slovo uputio je mo. Jure Šaban Stanić koji je i animirao cijeli događaj najprije zahvalivši novorođenom Bogomladencu radi kojega i oko kojega su se svi okupili. Zahvalio je potom župniku don Ivanu na podršci, te prevoditelju misnog slavlja mons. Jerčiću. Birane riječi zahvale uputio je i svome kolegi orguljašu i umjetniku Ivanu Peraku koji je začetnik ove vrijedne ideje i cjelokupne organizacije. Treba također navesti da je Perak podigao skladne jaslice koje su poslužile kao prigodna scenografija.

Potom su uručena prigodna priznanja, pokloni i zahvalnice: Turističkoj zajednici općine Brela, službeno odsutnoj direktorici Valentini Vitković Medić, koja je uvelike potpomogla održavanje ove manifestacije, Mirjani Roščić, predsjednici općinske glazbe Baška Voda koja je također s ljubavlju prihvatila sudjelovati i potpomogla ovaj događaj, te mons. Stanku Jerčiću. Zahvalnica je uručena i Ivanu Mediću Iviši za tehničku podršku i pomoć.

Priznanja zaslužnima

Za umjetničko sudjelovanje priznanja su uručena mo. Slavku Reljiću i župnom zboru sv. Cecilija, mo. Ivanu Gliboti Crnome, kapelniku općinske glazbe Baška Voda, te na kraju supružnicima Zorici Kondži i mo. Jošku Banovu. Susret je završen prigodnom božićnom pjesmom svih sudionika i puka “Narodi nam se kralj nebeski”.

Želja organizatora i svih ostalih je da se ova manifestacija održi i postane tradicionalna svake godine na blagdan Krštenja Gospodnjeg, naizmjenično u dvjema susjednim župama, Brelima i Baškoj Vodi, u smislu jačanja zajedništva, kulturnih veza i međusobne suradnje, tako da je idući susret najavljen dogodine na istu svetkovinu u Baškoj Vodi.

Ugodno druženje svih sudionika, njihovih gostiju i prijatelja nastavljeno je u blagdanskom ozračju i svečarskoj atmosferi uz narodno veselje u restaurantu “Puntin” u Baškoj Vodi. •


Piše i snimio Ivan Ugrin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:35